Ny kampagne skal redde cyklisters liv

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Både cyklister og lastbilchauffører skal være ekstra opmærksomme, når de holder side om side i lyskrydset, og lastbilen skal svinge til højre.

Det er budskabet i en ny kampagne fra Transportministeriet og 13 organisationer og virksomheder. Transportminister Magnus Heunicke (S) fortæller, at kampagnen er led i indsatsen mod højresvingsulykker.

»Målet er, at vi fuldkommen skal have elimineret højresvingsulykker,« siger han og fortæller, hvorfor der er behov for endnu en kampagne om emnet:

»Vi kan se, at i det øjeblik, vi mister fokus på det her, stiger antallet af ulykker og dermed dødstallet i forbindelse med de modbydelige og skrækkelige ulykker.«

Ifølge Transportministeriet har der i cirka 15-20 procent af alle tilfælde, hvor cyklister har mistet livet gennem de seneste 10 år, været tale om en højresvingsulykke mellem en lastbil og en cyklist.

»Ved siden af forhjulet er absolut det farligste sted, du overhovedet kan placere dig som cyklist, hvis chaufføren ikke har set dig. I flere end ni ud af ti højresvingsulykker er cyklisten blevet ramt af lastbilens højre forhjul eller forhjørne, så det område skal man holde en god afstand til,« siger Magnus Heunicke.

Der sættes fokus på budskabet i TV-reklamer og langs cykelstier i landets fire største byer. TV-spottet viser, hvordan det både er chaufføren og cyklisten, der tager ansvar for, at begge kommer sikkert frem i trafikken.

»Selv om chaufføren har ansvaret og vigepligten, så går det ud over cyklisten, hvis ulykken sker. Derfor skal man som cyklist holde øje med, at lastbilen nu også holder stille, og holde afstand til lastbilens forhjul, når man kører forbi,« siger Magnus Heunicke.

Sideløbende med kampagnen er der sat gang i to projekter, som henvender sig til lastbilchaufførerne. Første projekt er undervisningsmateriale om blandt andet spejlindstillinger og udsyn fra forruden, og det andet er et pilotprojekt i udvalgte virksomheder med mange lastbilchauffører blandt medarbejderne, hvor nogle chauffører uddannes til at uddanne kollegerne.

Gode råd til cyklisten

Hold øje med højresvingende lastbiler, når du nærmer dig et kryds.

Kør først frem, når du har sikret dig, at lastbilen holder stille.

Hvis du ikke er sikker på, at lastbilen holder tilbage, så stop selv.

Det farligste sted at være for dig er tæt på lastbilens forhjul lige, når den skal svinge. Hold derfor afstand til forhjulet.

Gode råd til lastbilchaufføren

Indstil dine spejle korrekt: Lastbilen må fylde maks 1 centimeter i spejlet.

Hold spejle og ruder rene.

Fjern alle genstande, der tager udsyn fra ruderne (skærme, gardiner, vimpler).

Hav fuld opmærksomhed på trafikken, når du skal svinge.

Vær særligt opmærksom på, at der ikke er cyklister omkring dit højre forhjul lige før, du svinger.

Kilde: Transportministeriet

Powered by Labrador CMS