Ny milliardskandale rammer Telia

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

En ny, gigantisk bestikkelsessag – måske den største i Sveriges historie – har ramt den svensk-finske telegigant Telia, som er et af verdens ti største mobilselskaber.

En tilsyneladende særdeles givtig investering i det eurasiatiske land Aserbajdsjan viser sig nemlig nu at have bibragt præsidentfamilien i landet omkring seks milliarder svenske kroner. Det oplyser Sveriges TV.

Gigantisk rabat forsvandt

I februar 2008 køber Telia mobilselskabet Azercell, som den aserbajdsjanske stat ejer en tredjedel af aktierne i. Telia opnår en kæmpe rabat på, hvad der svarer til fem milliarder svenske kroner. Men ifølge en hemmelig plan skal en »lokal partner« tjene milliarder på handelen.

Gennem en lang række beslutninger via holdingselskaber i Tyrkiet og Holland anvender Telia-koncernen interne lån, nyemissioner og aktieudstedelser, så den lokale partner kan få sine seks milliarder kroner uden at have investeret spor i selskabet, afslører svensk TVs dybdeborende program Uppdrag Granskning, der samtidig kan fortælle, at planlægningen har stået på i mange år.

En anden bestikkelsessag i det nærliggende Usbekistan, hvor Telia købte 3G-mobillicenser i landet af et selskab i Gibraltar, som har tætte forbindelser til Usbekistans præsidents datter, der kontrollerede telemarkedet i landet, kostede i februar 2013 hele topledelsen i Telia med daværende koncernchef Lars Nyström i spidsen deres stillinger.

Ny Telia-topchef: Der er for mange spørgsmålstegn

Derfor overtog Johan Dennelind i september 2013 topposten i Telia og tog straks fat på at rydde op. Han har ingen forklaring på, hvad der er sket og hvorfor.

»Jeg ved det ikke. Når man kikker dybere på den transaktion, hvilket vi har gjort, så er der for mange spørgsmålstegn. Vi brugte over et år med ekspertise udefra og naturligvis også med ekspertise indefra for at forsøge at finde svarene. Men vi har ikke svarende, og det er belastende,« siger Johan Dennelind til svensk TV.

Den lokale partner hedder Cenay Iletisim, og selskabet er indregistreret i Tyrkiet men ejes af to andre selskaber i Panama, der er kendt som et skatteparadis. Men bestyrelsesformanden for det er advokat Olivier Mestelan, der er kendt for at repræsentere Aserbajdsjans præsidents to døtre i en lang række andre selskaber.

Ikke politianmeldt

Telia-topchefen bekræfter, at Telia ikke har politianmeldt sagen men derimod har overbragt alle oplysninger til anklageren, som stadig står for undersøgelserne af affæren i Usbekistan.

Den svenske stat ejer 37,3 procent af aktierne i Telia.

Også Telias norske konkurrent, det delvis statsejede Telenor, kæmper med bestikkelsessager i samme område.

Powered by Labrador CMS