Ny pengeseddel: Kan du se forskel?

Der er kommet en ny seddel. Den er sikkerhedsopgraderet

Udgivet Opdateret

Der er kommet en ny pengeseddel – og det kan give problemer, oplyser Rigspolitiet på sin Facebook-side.

Digitale betalinger fylder mere og mere i vores dagligdag og brugen af både mønter og sedler falder. Måske fordi det efterhånden er sjældent, at man har en 500-kroneseddel i hånden, så har der på det seneste været borgere, der har troet, at de pludseligt stod med en falsk pengeseddel, da den ser anderledes ud.

Men den er god nok.

I november sidste år blev en ny 500-kroneseddel sendt på gaden og de kommende år vil også de andre sedler komme i nye udgaver.

Selvom færre benytter sig af sedler skal de stadig være på et højt sikkerhedsniveau og være svære at forfalske. Derfor produceres der løbende nye varianter af vores danske pengesedler.

Produktionen flyttet

Det store fald i brugen af kontanter har fået Nationalbanken til at ændre den måde, som kontanterne fremstilles på, så Nationalbanken ikke længere selv står for produktionen. Den ligger nu i Frankrig.

Nationalbanken har valgt at benytte flytningen af produktionen til at opgradere sikkerheden på sedlerne og gøre dem endnu sværere at forfalske, selv om de nuværende sedler også er meget sikre.

Danskerne skulle oprindeligt allerede have stiftet bekendtskab med den nye “plovmand” i foråret 2020, men på grund af coronavirusset udsatte Nationalbanken leveringen af sedlerne.

Derfor kunne man dengang opleve, at nogle hæveautomater ikke udbetalte 500-kronesedler, fordi der simpelthen var mangel på dem.

‘Vinduestråden’

De nye sedler adskiller sig især, når man kigger efter den såkaldte vinduestråd, som er blevet lettere at få øje på. Det er en rød, stiplet linje, som nu er flyttet til forsiden med broen.

Den skærer sig vertikalt igennem siden med Dronning Alexandrines Bro.

Derudover er blandt andet teksten “Danmarks Nationalbank” trykt, så bogstaverne kan føles med fingrene.

Du kan blive ved med at bruge sedler og mønter, som du plejer. De nye sedler kommer til at være i omløb sammen med de gamle, og der er ingen sedler, der bliver gjort ugyldige.

Den nye seddel ligner den nuværende 500-seddel meget, men har fået tilføjet nogle ekstra detaljer som øger sikkerheden.

Kontanter på retur

Netop corona satte i foråret desuden en stopper for betalinger i supermarkederne med kontanter.

I en rapport fra Nationalbanken fremgår det, at nedlukningen af Danmark i marts medførte, at der var færre kontantbetalinger i supermarkederne i april end i starten af året.

Kontantbetalinger i Coop Danmark og Salling Group faldt ifølge rapporten med 9 procentpoint til 17 procent i perioden.

Der er i Danmark omkring 66 milliarder kroner i omløb i kontanter. Af dem er cirka halvdelen 1000-kronesedler.

Læs mere om den nye ‘plovmand’ hos Nationalbanken.

Powered by Labrador CMS