Ny pille mod corona: -En gamechanger

Det er vigtigt, at kommende pillebehandling mod covid-19 bliver sat i gang hurtigt, siger eksperter

Udgivet Opdateret

Vi kender allerede coronavaccinen, men nu bliver der taget nye alternative metoder i brug. 

En ny tablet mod den smitsomme virus blev nemlig præsenteret på onsdagens pressemøde. 

En gamechanger

Netop dette er en stor gamechanger, at Danmark fra efteråret står til at få en pille, der kan gives til coronasmittede for at undgå alvorlig sygdom.

Sådan siger Lone Simonsen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet.

Tabletten - Paxlovid - blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den fremtidige coronastrategi.

Ifølge Lone Simonsen er tabletten en rigtig effektiv behandling, hvis man får den tidligt i forløbet.

- Det er gamechanging behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom.

Kan ikke gå hurtigt nok

- Spørgsmålet er, hvordan man kan få disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke får den hurtigt nok, er den ikke noget værd, siger hun.

Hvis man for eksempel først bliver testet mod corona, når man er indlagt på hospitalet, mener Lone Simonsen, at det er for sent at modtage pillebehandlingen.

- Men hvis man gør, som Søren Brostrøm (direktør i Sundhedsstyrelsen, red.) siger, og lader sig teste hurtigt, hvis man har symptomer, så har vi den ekstra hjælp efter sommerferien.

Uvist hvem der kan få den

Det er indtil videre uklart, hvor man kan få pillen, hvem der kan få pillen, og om man kan få den allerede efter en positiv hjemmetest, påpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver.

Virolog Allan Randrup Thomsen kalder tabletten for et klart fremskridt. Men han er enig med Lone Simonsen i, at den skal ud hurtigt til dem, der er i risikogruppen for at blive indlagt med covid-19.

- Det er vigtigt, at vi får identificeret, hvem der skal have tabletten, fordi det er særlige målgrupper, der skal have medicinen, og det forudsætter en vejledning til de praktiserende læger, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede onsdag pillen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede onsdag pillen.

Består af to piller

Det er medicinalselskabet Pfizer, der står bag pillen Paxlovid. Pillebehandlingen består af to piller, der skal tages cirka hver 12. time i fem døgn.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har fundet, at risikoen for hospitalsindlæggelse falder med 85 procent hos dem, der har fået pillen, sammenlignet med dem, der ikke har.

Powered by Labrador CMS