Ny test dumper disse dæk

Det kan godt betale sig at punge ud, når bilen skal have nye sommersko. De billigste dæk er nemlig de dårligste, konkluderer ny test fra FDM

Offentliggjort

Vælg Kvalitetsdæk for Sikkerhed og Ydeevne

En ny test fra FDM viser, at de billigste sommerdæk på markedet ikke lever op til de nødvendige sikkerhedsstandarder. Søren W. Rasmussen fra FDM understreger vigtigheden af at vælge dæk med gode egenskaber på våde veje for at sikre optimal bremseevne.

Det anbefales at investere i nyere dæk, da de tilbyder den nyeste teknologi og bedre ydeevne. Regelmæssig kontrol af dæktryk kan yderligere forlænge dækkenes levetid og sikre en stabil kørsel.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

De er stort set alle sorte og runde og lavet af gummi, men selv om de ser ens ud, er der enorm kvalitetsforskel på sommerdæk. Derfor skal du vælge dem med omhu, hvis du som bilejer står over for at købe nye dette forår.

Det fastslår Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør hos bilejernes organisation FDM.

- Vores erfaringer viser, at de billigste dæk er de dårligste. Og hvis man regner på dækudgiften, i forhold til hvad det ellers koster at have bil, så er det en meget lille samlet udgift, selv om den kan føles stor, når man skal ud at købe fire nye dæk, siger han.

Test af sommerdæk

FDM har netop offentliggjort en dugfrisk test af sommerdæk, og den dumper de billigste på markedet.

Der er især tale om mærker, der er produceret langt fra Europa og dermed ikke passer til de danske veje og måden, bilister kører på herhjemme.

- Forestil dig to biler, der begge kører med 80 kilometer i timen og bremser samtidig. Når de gode dæk standser, fortsætter de dårlige dæk med 50 kilometer i timen. Så stor er forskellen, fortæller Søren W. Rasmussen.

Sikkerhed bør altså være din førsteprioritet, når du forhører dig hos din lokale dækforhandler, understreger han.

Både bremselængde og holdbarhed skiller de gode fra de dårlige i FDM's seneste test af sommerdæk. Mens det dårligste dæk havde en holdbarhed på 34.000 kilometer, havde det mest slidstærke dæk en holdbarhed på 71.000 kilometer.

Gode egenskaber 

- Vi anbefaler, at man lægger stor vægt på, at dækkene har gode egenskaber på våd vej. Det er, når det begynder at regne, at man kan se forskel på gode og dårlige dæk, lyder det fra den biltekniske redaktør.

Med bremseevnerne på plads handler det om at spore sig ind på, hvilke behov der ellers er vigtige for dig.

Er det for eksempel vigtigt, at dækkene støjer så lidt som muligt? Eller er det vigtigt, at de har en lav rullemodstand, som sparer dig penge på brændstof og er bedre for miljøet?

Det er afgørende 

I den mere lavpraktiske ende er det afgørende, at du ved, hvilken størrelse dæk bilen er godkendt til. Er du i tvivl, kan du tjekke bilens instruktionsbog. I nogle biler står dækstørrelsen også angivet på et mærkat på indersiden af døren til førersædet.

- Dækstørrelsen har betydning for, hvilken hastighed og bæreevne dækkene er godkendt til. Så det skal man lige sikre sig, at man har styr på, siger Søren W. Rasmussen og tilføjer, at det samtidig er vigtigt at være opmærksom på, at der på nogle nyere biler kan være forskel på størrelsen på for- og bagdæk.

Selv om der kan være forskel på, hvor slidte bagdækkene er i forhold til fordækkene, bør du ifølge FDM overveje at skifte alle dæk på én gang, så der ikke er for stor forskel på slitagen. Det giver en bedre stabilitet - især når du kører gennem sving og kurver.

Hvor vinterdæk om vinteren skal sikre, at bilen står fast på vejene, når det er frostvejr, er det vigtigt, at sommerdækkene står godt fast på våd vej.

Ikke mere end 3 år 

En anden vigtig tommelfingerregel, som du skal have i baghovedet, når du køber nye dæk, er ikke at købe nogle, der er mere end tre år gamle.

- Køber du tre år gamle dæk, får du også tre år gammel dækteknologi. Dækproducenterne bliver meget bedre år for år til at udvikle nye og bedre dæk. Så køber du den nyeste teknologi, får du mest for pengene, siger Søren W. Rasmussen.

Med de splinternye dæk på dytten råder han dig til at gøre det til en vane regelmæssigt at kontrollere dæktrykket.

- Det har betydning for, om sikkerheden er god, og samtidig øger du levetiden for de nye fine dæk ved at tjekke dem en gang imellem, siger han.

FAKTA: Så tit skal du skifte dæk

* Der er stor forskel på, hvornår dæk er så slidte, at de skal skiftes, men en tommelfingerregel lyder, når de har kørt 35.000 kilometer.

* Alle dæk mørnes med alderen. Er dine dæk otte til ti år gamle, er det derfor tid til at skifte dem, uanset hvor mange kilometer de har kørt.

* Slid på dækkene kan også forekomme, hvis du for eksempel er kørt op over en kantsten eller på anden måde har beskadiget dem.

* Loven siger, at dækkene skal skiftes, når rillerne i gummiet er 1,6 millimeter dybe. FDM anbefaler dog et skift før - ved 3 millimeters dybde.

Kilde: Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør, FDM.

Powered by Labrador CMS