Ny våbenhvile: USA og FN krydser fingre

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, håber på, at både Israel og palæstinenserne vil opretholde våbenhvilen i Gaza. Arkivfoto. Foto: Peter Parks/AP
Udgivet Opdateret

Israel og palæstinenserne nåede tirsdag frem til en aftale om våbenhvile i Gaza.

USA og FN giver fuld opbakning til den aftale om våbenhvile, som er blevet indgået mellem Israel og palæstinenserne i Gazastriben, og håber på, at freden kan opretholdes.

– Vi støtter stærkt op om dagens våbenhvileaftale, lyder det fra USA’s udenrigsminister, John Kerry.

– Vi håber meget på, at våbenhvilen vil vise sig holdbar og bæredygtig, at den vil gøre en ende på raket- og morterangreb, og at den vil hjælpe med at afslutte konflikten i Gaza, fortsætter han.

Aftalen trådte i kraft tirsdag klokken 18 dansk tid og medførte et øjeblikkeligt stop for kampene i Gaza. Modsat tidligere aftaler er der ikke sat nogen udløbsdato for våbenhvilen, og parterne vil mødes igen for at fortsætte forhandlingerne.

Konflikten har siden 8. juli kostet tusindvis af menneskeliv – mange af dem civile.

FN-generalsekretær Ban Ki-moon roser Egypten, der har ageret mægler i konflikten og håber ligesom Kerry på, at aftalen kan blive et skridt mod en endelig fredsaftale.

– Generalsekretæren bifalder dagens annoncering af en våbenhvile uden tidsbegrænsning i Gaza. En lysere fremtid for Gaza og for Israel afhænger af en bæredygtig våbenhvile, siger FN-talsmand Stephane Dujarric.

– Generalsekretæren er fortsat håbefuld om, at våbenhvilen vil vise sig som en indledning til en politisk proces, hvor der kan opnås varig fred, lyder det fra talsmanden.

Aftalen betyder ifølge Egypten, at Israel løfter en del af blokaden mod Gaza for at tillade, at nødhjælp og byggematerialer kan komme ind i området.

John Kerry opfordrer nu til, at der kommer humanitær hjælp ind i Gaza, og at det sikres, at “dette hjælper den civile befolkning i Gaza – ikke Hamas og andre terrororganisationer”.

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS