-Ny variant medfører ikke flere restriktioner

Ingen har interesse i, at vi skal lukke Danmark ned igen, siger minister efter fund af variant i Danmark

Mandag træder flere restriktioner i kraft. Den ny variant bevirker dog ikke yderligere tiltag, siger Magnus Heunicke.
Mandag træder flere restriktioner i kraft. Den ny variant bevirker dog ikke yderligere tiltag, siger Magnus Heunicke.
Udgivet Opdateret

En ny variant af coronavirus ved navn Omikron, som søndag er blevet bekræftet hos to smittede i Danmark, giver ikke anledning til at indføre yderligere restriktioner i det danske samfund.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften.

- Det er ikke noget, vi overvejer konkret på nuværende tidspunkt, siger han.

På nuværende tidspunkt gælder der allerede en række restriktioner i Danmark, som er blevet indført, i takt med at smitten er steget. 

Det gælder for eksempel coronapas.

Mandag og mundbind

Fra mandag er der desuden krav om, at man skal bruge mundbind i alle butikker og i offentlig transport. Og det er også effektive initiativer mod en ny variant, siger Magnus Heunicke.

- Det er det, vores myndigheder og vi mener er tilstrækkeligt, i den situation vi står i nu. Det er en uforudsigelig tid, og det understreger denne her nye variant jo også.

- Vi har sagt åbent, at vi følger det her meget tæt, og vi gør, hvad der skal til, når det skal til. Der er ingen, som har interesse i, at vi skal lukke Danmark ned igen. Hele strategien er, at vi skal have et åbent samfund, hvor vi har smitten under kontrol, siger han.

To tilfælde

De to tilfælde er påvist hos rejsende fra Sydafrika.

Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

- Personerne, der er smittet, har været i Sydafrika og er nu i isolation og myndighederne er i gang med at opspore ud i tredje led - det vil sige, at nære kontakter og disses nære kontakter alle bliver opfordret til at gå i isolation og selvfølgelig at blive testet. Og myndighederne arbejder stenhårdt på at få samme opfordring ud til alle, der var med samme fly, som de smittede, stod der videre. 

- Det er vigtigt at sige, at der stadig er meget vi ikke ved om Omicron. Derfor kommunikerer vi så snart, der er nyt, står der videre.

Forskellen på varianter og mutationer

De to første tilfælde af en ny variant af coronavirus, Omikron, er søndag blevet konstateret i Danmark.

Det bringer Danmark ind i rækken af europæiske lande, som har påvist tilfælde af den mere smitsomme variant.

Omikron er dog langtfra den første variant eller mutation, der er fundet i Danmark.

Læs mere om forskellen mellem varianter og mutationer her:

* Alle virusser vil over tid mutere. Det gælder og også for coronavirus.

* Mutationer sker i virussets arvemateriale. Når virus deler sig og spreder sig fra menneske til menneske, bliver arvematerialet kopieret.

* Men der kan opstå såkaldte fejl i kopieringen. Når det sker, kaldes det mutationer.

* Coronavirus med en eller flere mutationer i forhold til det oprindelige virus, som blev opdaget i Kina, betegnes som varianter.

* De fleste mutationer ændrer ikke ved den måde, virus fungerer på. Derfor har de ikke megen betydning for myndighederne og for udbredelsen af coronavirus.

* Det ændrer sig dog, så snart en eller flere mutationer ændrer virussets egenskaber. Det kan for eksempel ses ved, at virus bliver mere smitsomt, mere sygdomsfremkaldende eller bedre til at undvige vacciner.

* Sker det, kan der være tale om en ny variant, som myndighederne vil holde øje med, og som potentielt kan udfordre den dominerende variant.

* Sådan en er den nye variant, Omikron. Den har 50 dokumenterede mutationer. 32 af dem er forbundet på en måde, så de hjælper virusset med at springe mellem mennesker. Det gør det mere smitsomt.

* Der findes også mutationer, som ikke ændrer virusset bemærkelsesværdigt, men som potentielt kan udvikle sig til nye og stærkere varianter over tid i kombination med andre mutationer. Også dem vil myndighederne holde øje med.

* Når en variant er opdaget, får den et navn. Men det kan ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) være stigmatiserende at kalde varianterne "den britiske" eller "den sydafrikanske".

* Derfor besluttede WHO tidligere på året at navngive varianter med inspiration fra det græske alfabet. Derfor kaldes for eksempel B.1.1.7 nu Alpha, B.1.617.2 benævnes Delta, mens den nye B.1.1.529 kaldes Omikron.

Kilde: Statens Serum Institut (SSI) og Ritzau
Powered by Labrador CMS