Nye EU-krav til støvsugere: Du kan spare penge

Mere energieffektive støvsugere kan spare europæiske forbrugere for milliarder af kroner. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Fra i dag skal nye støvsugere i EU mærkes med energimærket, der også kendes fra eksempelvis køleskabe og TV.

Mere energieffektive støvsugere kan spare europæiske forbrugere for milliarder af kroner, siger Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd.

Hvad koster det at bruge støvsugeren?

Energimærket vil oplyse om gennemsnitligt årligt energiforbrug, så man ved hvad støvsugeren koster i brug. Hvor meget støvsugeren støjer. Hvor god den er til at suge støv på henholdsvis tæpper og hårde overflader. Og hvor meget støv, støvsugeren lader komme ud igen med udsugningen.

– De nye regler har potentialet til at revolutionere markedet for støvsugere. Forbrugerne får et troværdigt sammenligningsgrundlag på en række vigtige parametre. Samtidig vil reglerne betyde væsentligt mere energieffektive, mere støjsvage og mere effektive støvsugere, siger Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Årlig milliardbesparelse for europæiske forbrugere

Samtidig med at støvsugerne skal mærkes, fjernes de værste energislugere fra markedet, hvilket vil medføre, at støvsugere i EU i gennemsnit bliver hele 63 % mere energieffektive. Det svarer til en årlig besparelse for de europæiske forbrugere på omkring 22 mia. kroner om året fra 2020.

– Energieffektive apparater er en vigtig brik i forhold til at mindske klimabelastningen. Både samfundet og den enkelte forbruger vil spare penge på energiregningen, siger Jeppe Juul fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

I takt med at mere energieffektive rykker ind på markedet, vil EU som helhed spare enorme mængder energi. Således vil besparelsen fra 2020 svare til energiforbruget fra 105 millioner store fjernsyn eller den samme mængde strøm, som bliver brugt af alle hjem i et land som Østrig.

Forbrugerne skal fra 1. september se efter energimærke A for at finde vej til de mest energieffektive støvsugere på markedet.

Fakta

• Der bliver solgt 54 mio. Støvsugere I EU om året.

• Fra 1. september 2014 må støvsugere max bruge 1600 W.

• Kravene indføres i to trin. Trin 1 gælder fra den 1. september 2014 og trin 2 fra den 1. september 2017.

• 2. fase, der træder I kraft I 2017 vil sætte holdbarhedskrav til central dele af støvsugeren bl.a. motoren samt sætte et max energiforbrug på 900 W.

• Reguleringen omfatter ikke specielle støvsugere som fx vådstøvsugere, robotstøvsugere, industristøvsuger og centralstøvsugere.

Powered by Labrador CMS