Nye vejskilte skulle give folk en bedre køretur: Sådan gik det

Hjælper det at prikke til folk og minde dem om, at de kunne træffe bedre beslutninger? Noget tyder på det

Udgivet Opdateret

I 2016 blev der påbegyndt at vaskeægte eksperiment på udvalgte danske veje. Fra Vejdirektoratets side havde man sat sig for at finde ud af, om man kunne få danske bilister til at skifte trafikvaner ved at informere dem om, hvordan de kunne undgå myldretiden.

Der blev udvalgt seks strækninger, som der over tre uger blev indsamlet materiale fra. Resultaterne af det materiale er nu klar. Med positive indikationer til følge. Udvalgte bilister har meldt tilbage til Vejdirektoratet, om de har oplevet en effekt af at køre efter de skilte, du kan stifte bekendtskab med i galleriet øverst i denne artikel.

Projektets konklusion er, ifølge en pressemeddelelse fra Vejdirektoratet, at mere end halvdelen af testbilisterne oplever, at de kommer hurtigere frem, efter at der er blevet sat skilte op på de udvalgte strækninger.

Som eksempel nævnes Aalborg i pressemeddelelsen. Her har 27 bilister ændret vane. De er slet og ret begyndt at køre på andre tidspunkter, for at undgå myldretiden.

– Jeg oplever, at der generelt er mindre kø på min rute om morgenen, siger en testbilist, som dagligt kører på strækningen i Aalborg, ifølge pressemeddelelsen.

Vaner er og bliver vaner

Trafikdirektør i Vejdirektoratet, Niels Tørsløv, udtrykker glæde over resultatet, selvom det også har vist sig at være svært at få folk til at gøre noget andet end det, de plejer.

– Vi har lært meget af pilotprojektet. Resultatet viser tydeligt, at det er svært at ændre bilisternes vaner. Men det er positivt at se, at vi med specifikke skilte kan få nogle bilister til at køre på tidspunkter med færre biler, så de får en bedre køretur. Og så overrasker det os, at selvom rejsetiden ikke har ændret sig markant, så oplever over halvdelen af testbilisterne, at de kommer hurtigere frem, hvis de dagligt forholder sig aktivt til, om der er kø – og deres puls og blodtryk falder i takt med, at de får en bedre køreoplevelse, siger Niels Tørsløv i pressemeddelelsen.

I galleriet øverst kan du se, hvad det var for nogle skilte, der skulle få folk til at ændre vaner.

 

Powered by Labrador CMS