Nyt lovforslag skal forhindre små børn fra at dø af hedeslag i varme biler

Alt for mange børn dør, fordi deres forældre glemmer dem i en varm bil. Men i USA er det måske slut lige om lidt.

Hvis loven bliver vedtaget, vil en baby måske aldrig mere dø i en varm bil.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

Et nyt lovforslag skal forhindre, at børn dør af hedeslag, fordi deres forældre glemmer dem i bilen på en varm dag. Det skriver CBS News.

Lovforslaget vil kræve, at der er indbyggede alarmer i bagsæderne i alle biler. Sensoren vil advare forældrene, hvis de glemmer deres børn. Den vil også gøre det nemmere at finde ud af, om forældrene glemte barnet med vilje eller om det virkelig var en ulykke.

Bil vil huske forældre på deres børn

Sidste weekend døde to små drenge i Phoenix i den amerikanske delstat Arizona i to uafhængige sager, fordi de blev efterladt i bilen på en varm sommerdag. De mange dødsfald af børn i varme biler har fået befolkningen til at sige stop.

Mere end to dusin af foreninger for børnevelfærd og trafiksikkerhed står bag lovforslaget, der blev introduceret sidste år.

Lovforslaget vil stoppe dødsfaldene ved at kræve, at alle biler solgt i USA har installeret teknologi, der advarer chaufføren, hvis et barn er efterladt på bagsædet, når bilen er slukket.

Det kan være en trykcensor, der kan mærke, hvis en baby er blevet efterladt i en autostol og bagefter advare chaufføren.

Vi bruger allerede teknologien

I dag er lignende teknologi allerede standard i alle biler, da chaufføren får en advarsel, hvis dæktrykket er for lavt, døren er åben eller en person ikke har sikkergedssele på.

– Teknologien vil også hjælpe med retssagerne bagefter, fordi hvis du er i et køretøj og dit barn er på bagsædet og du ignorerer alarmen, så kommer du i fængsel, fortæller Janette Fennell fra foreningen KidsAndCars.org, der er fortaler for lovforslaget, og fortsætter:

– Hvis du spørger enhver dommer, vil de fortælle dig, at så er de forbi det sværeste i de her sager. Nemlig skyldspørgsmålet.

“Dødsfælde for et lille barn”

I weekenden døde to små drenge i Arizona i varme biler. 1-årige Josiah Riggins var efterladt i bilen i flere timer lørdag. Det blev først opdaget, at han var død, efter faren havde kørt to gange til den lokale kirke for at sætte moren og en søskende af.

Zane Endress var kun syv måneder gammel og døde fredag, efter han blev glemt i indkørslen til familiens hjem, mens hans bedsteforældre havde ansvar for ham.

– En simpel sensor kunne have reddet livet på dusinvis af børn, der på tragisk vis er blevet dræbt i overopvarmede biler hvert år. Vores lovforslag vil sørge for at teknologien er i enhver bil, der bliver solgt i USA, fortæller senator Richard Blumenthal, der står bag lovforslaget, og fortsætter:

– På en varm dag tager det kun få minutter, indtil en bil forvandler sig til en dødfælde for et lille barn.

Forældre gør alt

For brandvæsenet i Phoenix er anmeldelser af børn i varme biler, de værste de kan få.

– Når du ser et livløst lille barn i en autostol så tænker du: “Den familie prøvede virkelig at gøre alt”, fortæller brandkaptajnen Rob McDade og fortsætter:

– Barnet var i en autostol, forældrene har sikkert to jobs, mens bedsteforældre og onkler og tanter hjælper til. Det knuser ens hjerte.

Dommer får det lettere

Det er meget svært at dømme folk i sager, hvor børn dør i varme biler, fordi politiet skal bestemme, hvor alvorlig forsømmelsen er samt den voksnes motiv, mens de tager hensyn til de knuste forældres følelser.

KidsAndCars.org har holdt øje med mere end 800 børn, der er døde i biler siden 1990. Ifølge dem er det meget forskelligt om forældrene bliver dømt, selvom forholdene er identistiske.

I omkring 90 procent af gangene er det tragiske uheld, for det meste fordi et barn er blevet glemt af en voksen. Ved hjælp af den nye censor vil dommeren ikke længere have problemer med at bedømme, hvornår forældrene efterlod barnet med vilje og hvornår det var et uheld.

Powered by Labrador CMS