Nyt studie: Sex giver dig ikke hjertestop

Et nyt studie slår fast, at du kan boltre dig så meget du vil på dynerne, uden frygt for hjertestop.

Klik igennem galleriet for at få viden om, hvordan du redder en, der lider af hjertestop.Foto: SCANPIX
Klik igennem galleriet for at få viden om, hvordan du redder en, der lider af hjertestop.Foto: SCANPIX
Offentliggjort Sidst opdateret

Ja, den er god nok. Gå du bare i gang med lagengymnastikken, for det er højst usandsynligt, at det vil give dig hjertestop. Det viser et nyt studie.

Pludseligt hjertestop i forbindelse med seksuelle aktiviteter er meget mere normalt for mænd end kvinder fortæller forskningen. Men sex er faktisk yderst sjælden grunden til hjertestop. Det viser studiet.

Første af sin slags

Studiet undersøgte 4.557 tilfælde af hjertestop, her var det kun 34, der skete under eller indenfor en time efter seksuelt samleje. Af de 34 tilfælde ramte 32 af dem mænd.

Det er Sumeet Chugh, fra Cedars-Sinai Heart Institute, der står bag studiet. Ifølge ham er hans undersøgelser de første, der kigger på seksuel aktivitet som en potentiel udløser af hjertestop.

Forskningen blev præsenteret på et møde for American Heart Association.

Sex havde kun forbindelse til 1%

Hjertestop udløses når der opstår en hjertefejl og hjertet pludselig stopper med at slå. Nogle mister bevidstheden og stopper med at trække vejret. Hjertestop er dødeligt, hvis det ikke bliver behandlet med førstehjælp.

Det er ikke det samme som et hjerteanfald. Ved et hjerteanfald er blodtilførslen til hjertet blokeret.

Det er kendt, at seksuel aktivitet kan være skyld i hjerteanfald, men hvordan sex påvirker hjerteanfald er ny.

Dr. Chugh undersøgte sammen med sine kollegaer hospitals optegnelser af voksne, der havde fået hjertestop mellem 2002 og 2015 i Portland. Det var kun i en procent af tilfældene, at seksuel aktivitet var forbundet med tilstanden.

Sex efter hjerteproblemer

I løbet af undersøgelsen fandt forskerne også ud af, at førstehjælp kun var blevet udført i en tredjedel af sagerne, selvom de oftest skete sammen med en partner.

– Vores fund understreger, hvor vigtigt det er at fortsætte med at lære befolkningen, hvor vigtig førstehjælp er ved hjertestop, uanset omstændighederne, fortæller Dr. Chugh.

Ifølge Chugh understreger studiet, hvor vigtigt det er at lære folk førstehjælp. Et andet studie har endda vist, at børn helt ned til seks år kan lære det.

Efter et hjerteanfald eller en operation foreslår British Heart Fondation, at patienter venter fire til seks uger, inden de begynder at have sex  igen.

Powered by Labrador CMS