Op mod 250.000 danskere er forsøgt snydt med dyrt trick

Tricket findes i en række forskellige former. Det seneste udnytter din brug af Microsoft Word.

En ny type ransomware bruger et word-dokument til at fratage dig rettighederne til dine egne filer.Foto: Scanpix/Brian Snyder
Foto: Scanpix/Brian Snyder

Udgivet Opdateret

En ny form for ransomware-angreb har set dagens løs. Ifølge mediet Zdnet har angrebet ved navn “Spider Virus” huseret siden 10. december, og angrebene rammer fortsat folks computere. Som andre ransomware-angreb før det går det hele ud på at få dig til at begå en fejl ved din computer, hvorefter at du mister adgangen til dine personlige data.

De bliver krypteret på din PC, og du kan nu vælge at give efter for de kriminelles krav eller formatere din PC og starte forfra. Folkene bag angrebet giver dig nu 96 timer til at betale dem for at give dig adgangen tilbage. Gør du ikke det, mister du adgangen til de krypterede filer.

Har du prøvet at være offer for sådan et angreb, er du ikke alene. Ingeniørforeningen skriver, i en pressemeddelelse, at op mod 250.000 danskere har prøvet at blive afpresset af hackere via ransomware, og antallet af ofre bekymrer ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg.

– Det er en meget ubehagelig situation. Et fysisk indbrud, hvor materielt isenkram og ting med affektionsværdi forsvinder, kan være slemt nok, men computeren rummer i dag så mange personlige ting, at et gidsel-angreb, kan gør endnu mere ondt. Der kan forsvinde timers arbejde, familiefotos og officielle papirer, som det vil være næste umuligt at genskabe, med mindre at der løbende er taget back-up, siger han i pressemeddelelsen.

Det starter i et uskyldigt Word-dokument

Den nye “Spider Virus” virker ved, at den får folk til at tro, at de har åbnet et helt normalt Word-dokument, der kræver tilladelse til at aktivere aktivt indhold. Gør man det, starter processen, og man er i fare for at miste adgangen til sine data. Har man backup af dem, er det ikke jordens undergang. Har man ikke, kan det virke nærliggende at betale de dyre lærepenge.

Jørn Guldberg opfordrer folk til at acceptere, at ransomware-angreb er en del af vores digitale dagligdag, og til at beskytte sig på fornuftig vis.

– Har man ikke en back-up, har de kriminelle et overtag, og man er enten hensat til at få en it-ekspert til at redde computeren, eller betale det løsesum, som hackerne forlanger. Det sidste er dog med til at understøtte kriminaliteten, og desuden er det langt fra sikkert, at de kriminelle låser computeren op igen, siger han i pressemeddelelsen.

Ingeniørforeningen baserer deres tal på en undersøgelse foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen. Den viser, at 240.724 danskere har været ofre for et ransomwareangreb, og den viser, at 6% af de adspurgte betalte løsepenge for at få adgangen til deres data tilbage. 33% gendannede deres computer med en backup, og 7% endte med at smide computeren ud.

Powered by Labrador CMS