Operation X: De falske direktører

Morten Spiegelhauer optrævler svindel med identitetstyveri. Foto: Peter Mühlhausen / TV 2.
Udgivet Opdateret

Morten Spiegelhauer jagter bagmænd og afslører store danske virksomheder.

Du kan blive det næste offer for identitetstyveri og ende som direktør for en virksomhed, du intet kender til. Som ufrivillig direktør er det dig, der har problemet, når fogeden banker på døren og kræver penge for ubetalte million-regninger. Virksomhederne med de falske direktører bruges blandt andet til kædesvindel. En form for økonomisk kriminalitet, som koster det danske samfund op mod tre milliarder kroner om året.

I de to programmer, ‘Operation X: De falske direktører’, der snart kan ses på TV 2, optrævler Morten Spiegelhauer en række af selskaber i jagten på de bagmænd, som gemmer sig bag stråmænds-direktører og falske adresser. Optrævlingen fører til store danske virksomheder, som har handlet for mange millioner gennem selskaberne, og nu er pengene, der skulle være betalt i form af skat og moms, forsvundet.

Misbrug af identitet

Tom Damhus Jørgensen er en af de uskyldige danskere, som har fået misbrugt sin identitet. En dag fik han et brev fra SKAT, hvor der stod, at han var direktør i selskaberne Dansk Fugt og Goldenhardware. I brevet fra SKAT var også et girokort på tre millioner kroner. De to selskaber, som Tom Damhus Jørgensen stod som direktør for, var nemlig gået konkurs og havde efterladt sig store krav hos kreditorerne, herunder SKAT. Men Tom Damhus Jørgensen kendte intet til selskaberne og anede ikke, hvordan han var endt som direktør.

Kædesvindel

Kædesvindel foregår, når selskaber handler med hinanden gennem en kæde af underleverandørselskaber. Sidste led i kæden er det såkaldte skraldespandsselskab. Her opbygges al gæld, og når regningerne skal betales, drejes nøglen om. Skraldespandsselskaberne er ofte blot en postkasse på en væg, og direktøren er måske helt uvidende om den fine titel. Alligevel omsætter selskabet på papiret for mange millioner kroner om året.

Nemt og billigt at blive virksomhedsejer

Morten Spiegelhauer undersøger de to virksomheder, hvor Tom Damhus Jørgensen blev indsat som direktør for at finde ud af, hvem der i virkeligheden stod bag svindelnummeret. Det leder ‘Operation X’ på sporet af en bagmand, der tilsyneladende har trukket i trådene bag kulissen i en lang række skraldespandsselskaber. Den yderligere optrævling afslører, at disse selskaber har handlet med store etablerede danske virksomheder.

Det store svindelnummer kan lade sig gøre, fordi vi i Danmark har gjort det nemt og billigt at blive virksomhedsejer. Systemet er tilmed så fleksibelt, at alle og enhver kan indsætte tilfældige danskere som direktør for selskaber, de intet kender til. Og så er vejen banet for de bagmænd, der snyder staten for milliarder hvert år.

Powered by Labrador CMS