Opfordring: Hold spritbilister væk fra vejene

Hver fjerde dansker kender en, som de tror eller ved jævnligt kører spritkørsel. Gør noget, hvis du har en mistanke.

Udgivet Opdateret

At alkohol og bilkørsel er et dårligt match, er vist klart for de fleste. Det er ikke blot ulovligt, det koster også hvert år adskillige ofre. Også uskyldige. Sidste år kostede trafikulykker, hvor der var alkohol indblandet, 32 personer livet og skadede yderligere 364.

Det viser tal fra Vejdirektoratet ifølge Rådet for sikker Trafik.

Det har fået netop Rådet for sikker Trafik til, i samarbejde med Trygfonden og landets kommuner, at iværksætte en landsdækkende spritkampagne her i juli måned. Formålet er at få folk til at lade bilen stå, når de har drukket for meget alkohol. Samtidig gennemfører politiet spritkontrol i hele Danmark.

I galleriet over artiklen er der nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at forhindre personer i at køre spritkørsel.

Mistanke om spritkørsel: Det viser Epenion undersøgelse

Kender du nogen i din omgangskreds, som du tror/ved jævnligt kører spritkørsel?

  • Ja, en i mit lokalområde/boligområde: 8 %
  • Ja, en fra min familie: 7 %
  • Ja, en ven: 5 %
  • Ja, en anden: 4 %
  • Ja, en kollega: 4 %
  • Nej: 76

Kilde: Undersøgelse blandt 1.202 personer. Gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, juni 2019.

En ny undersøgelse, Epinion har gennemført for Rådet for Sikker trafik og Trygfonden, tyder på, at det er en rigtig god ide. Undersøgelsen viser nemlig, at der blandt 1.202 af vi danskere er 24 procent, der siger, at vi kender en, vi tror eller ved, jævnligt kører spritkørsel.

I en pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik fremgår det, at det er folk fra alle samfundslag, der bliver taget for at køre spritkørsel. Desuden, at nogen er fuldt ud klar over, at den er gal, og at andre har været i tvivl om promillen.  Ydermere, at der også blandt dem er folk, som har et decideret alkoholmisbrug.

Artiklen fortsætter under videoen

Alkohol & Samfund og Rådet for Sikker Trafik mener, at sidstnænvte gruppe har brug for hjælp til at komme ud af misbruget.

– Nogle politikredse og kommuner har gode erfaringer med at opsøge folk, som man mistænker for at køre spritkørsel, for at få dem i behandling og dermed sikre, at de ikke bliver ved med at køre påvirkede i trafikken til fare for dem selv og andre. Det viser med al tydelighed, at det nytter at blande sig og gribe ind, og det er noget, som vi alle kan lade os inspirere af, udtaler Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.

Den svære snak

Hos Alkolinjen, som drives af Alkohol & Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, oplever man, at mange søger hjælp til at få en person i behandling, fordi de frygter, at der kan ske en alvorlig trafikulykke, hvis der ikke bliver grebet ind.

– Generelt er vi berøringsangst overfor at gribe ind, hvis vi oplever, at nogle tæt på os drikker for meget. Men der er en enighed om, at spritkørsel er helt uacceptabelt. Derfor oplever vi også, at pårørende ringer ind og egentlig har været bekymrede for en af deres nærmestes alkoholvaner i noget tid, men at de først for alvor griber ind, når han eller hun sætter sig bag rattet i påvirket tilstand, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen.

Alkohollinjen har også nogle gode bud på, hvordan man opdager, om et familiemedlem, en ven eller kollega har et alkoholproblem, og hvordan man taler med personen om hans eller hendes alkoholvaner.

Powered by Labrador CMS