Ordførere: Ligestillings-politikken er gået i stå

Newspaq
Udgivet Opdateret

Regeringen har fuldstændig glemt sine ambitioner på ligestillingsområdet, lyder kritik fra flere ordførere.

I Folketinget undrer både de røde og de blå ligestillingsordførere sig over, at regeringen ikke har flere ambitioner på ligestillingsområdet i den sidste samling inden valget. Det skriver Politiken mandag.

– Vi står tilbage med et ligestillingsministerium, en ligestillingsminister og et ligestillingsudvalg, som ikke har noget at lave, fordi regeringen åbenbart har aflyst ligestillingskampen. Det er lidt underligt, at man har et ligestillingsministerium, som ikke producerer ligestillingslove. Det er ret skuffende, for der er så mange vigtige dagsordener, siger Özlem Cekic fra SF til Politiken.

Hun kalder nu ligestillingsministeren i samråd for at høre, hvad han vil bruge folketingsåret på.

Folketingets udvalg skal først og fremmest arbejde med lov- og beslutningsforslag. Men dem er der ingen af i ligestillingsudvalget, der blev oprettet i 2011. Lige nu er udvalget derfor mest til for signalets skyld, mener Özlem Cekic.

Enhedslistens ligestillingsordfører Johanne Schmidt-Nielsen er helt på samme linje. Hun savner tiltag for at mindske lønforskelle, rette op på skæv fordeling af barsel og for at udligne ulighed i pensionsformuer.

– Reelt mener jeg ikke, at denne regering har en ligestillingspolitik. Og der er ikke udsigt til, at der kommer noget. Det er så hammer ærgerligt, for regeringen lagde faktisk op til, at der, efter ti år med ingenting under VK-regeringen, endelig skulle handles. Og så turde de ikke, da det kom til stykket, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

De borgerlige ligestillingsordførere er på sin vis glade for, at regeringen ikke vil søsætte flere ligestillingsinitiativer, da det flugter med deres politik.

– Det kan kun glæde mig. Men omvendt kan det irritere mig, når man så ser statsministeren stå og sige, at ligestillingsområdet er noget, der betyder rigtig meget. Når man ser på aktiviteten på ligestillingsområdet, så viser det seneste lovkatalog, at der jo ikke er et eneste forslag på ligestillingsområdet. Der bliver talt en del om det, men der kommer ikke noget, siger Venstres Fatma Øktem til Politiken.

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsten, var ret bekymret over ligestillingspolitikken, da flertallet blev rødt. Nu undrer hun sig over, at der ikke er mere at lave for medlemmerne af ligestillingsudvalget.

– Det er aldeles underligt. Når der nu er en ligestillingsminister, et ligestillingsministerium og et ligestillingsudvalg, så burde det jo vrimle med forslag på ligestillingsområdet, men det gør det ikke. Der er ingenting. Som ligestillingsordfører kan jeg tage det helt afslappet, siger Pia Adelsten til Politiken.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) undrer sig over kritikken. Særligt den der kommer fra de borgerlige ligestillingsordførere.

– Min forståelse har ikke været, at alle i udvalget var så vilde med lovgivning. Tværtimod. Kritikken fra de borgerlige er næsten ikke til at holde ud. Og man skal huske på, at ligestilling handler om rigtig meget andet end lovgivning. Vi har blandt andet lavet en strategi for ligestillingsvurderinger og en lang række andre ting, der fremmer ligestillingen uden at det sker gennem lovgivningen. Jeg er rigtig stolt over, at vi ifølge det europæiske ligestillingsinstitut ligger på en andenplads i EU, nær det gælder ligestilling, siger Manu Sareen til Politiken.

Powered by Labrador CMS