Overbelægning på sygehuse koster liv

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Trods massiv politisk fokus på at afskaffe problemet stuves patienter fortsat tæt sammen på en række stærkt pressede afdelinger på hospitaler i Region Hovedstaden, der nærmest konstant kører med overbelægning.

Især medicinske afdelinger på store hospitaler som Hvidovre, Herlev og Glostrup kæmper stort set hver måned med overbelægning på én eller flere afdelinger, hvor det er nødvendigt at placere typisk ældre skrøbelige patienter på gangene, i samtalerum eller at anbringe flere patienter på stuerne, end de er beregnet til.

Det viser nye tal for belægningen på regionens hospitaler i de første otte måneder af 2014, som udløser kritik fra ældre- og patient­organisationer.

»Det er bekymrende, at der stadig er tydelige tegn på en meget høj belægning og også egentlig overbelægning på hospitalerne. Vi ved, at det betyder ringere patientsikkerhed, og at det øger dødeligheden,« siger chefkonsulent i Ældre Sagen Mirjana Saabye.

Hun henviser bl.a. til et dansk studie fra i år, hvor konklusionen var, at med en meget høj belægning på en afdeling på over 110 pct. dør der ni pct. flere patienter, end når der er en belægning på under 80 pct.

Et stort europæisk studie, som netop er publiceret i Lancet, viser desuden, at hver gang en sygeplejerskes arbejdsbyrde øges med én patient, stiger dødeligheden med syv procent.

»Røde« belægningstal

Ifølge en ny opgørelse er der ikke desto mindre en meget høj belægning på 100 pct. og derover i lange perioder på flere afdelinger på hospitaler i Region Hovedstaden, hvor der altså er flere patienter, end der er personale og plads til.

På Herlev Hospital har den gennemsnitlige belægningsprocent på Medicinsk Afdeling O f.eks. været på 100 og derover i fem af de første otte måneder i 2014. På nefrologisk afdeling, som behandler medicinske nyresygdomme, er der kun en enkelt måned, hvor den gennemsnitlige belægningsprocent har været under 100, og i nogle måneder har belægningen i længere perioder ligget helt oppe på 116 og 118 procent. Tilsvarende er der mange »røde« belægningstal på medicinsk hæmatologisk afdeling for patienter med blodsygdomme og i gastroenheden for patienter med mave-, tarm- eller leverlidelser.

De nye tal fra Region Hovedstaden er de første for en længere periode, efter at der i begyndelsen af sidste år opstod voldsomt politisk røre over meldinger om massiv overbelægning på hospitaler over hele landet.

Et rundspørge i Jyllands-Posten viste, at hver tredje af de medicinske afdelinger havde kørt med en gennemsnitsbelægning på over 100 pct. i hele det forudgående år, hvilket udløste øjeblikkelige krav om handling.

I Region Hovedstaden vedtog politikerne – i perioden op til regionsrådsvalget i november – en strategi for at nedbringe overbelægningen med en formuleret målsætning om »ingen overbelægning«. Strategien og den medfølgende handlingsplan blev hjulpet på vej af en bevilling på 40 mio. kr.

Alligevel er der altså også en del »røde« tal i belægningstallene for 2014. Vurderingen er, at det ikke står helt så slemt til som i vinteren 2012/13, men i en redegørelse fra administrationen til politikerne erkendes det også, at der stadig er »udfordringer«.

På Amager/Hvidovre Hospital har akutmodtagelsen i de første otte måneder af i år i hver eneste måned haft længere perioder, hvor belægningen har været over 100 pct. Desuden har der været et »betydeligt pres« på infektionsmedicinsk afdeling, på det medicinsk gastroenterologiske afsnit og på medicinske afdelinger.

På Glostrup Hospital har der særligt været et pres på anæstesiologisk afdeling og den medicinske afdeling.

I Danske Patienter vurderer formand Lars Engberg, at det nok går den rigtige vej, men at man »bestemt ikke er i hus endnu«. »Overbelægning stresser personalet, og det er stærkt ubehageligt og uværdigt for patienterne, når de må placeres i samtalerum og andre steder,« siger han.

Formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, finder det positivt, at der er kommet mere politisk fokus på problemet, men det er ikke acceptabelt, at der nogle steder er konstant overbelægning, mener han.

»Politikerne må skabe de nødvendige rammer for at imødegå det massive pres, der konstant er på det akutte og medicinske område.«

Opfordring til kommunerne

Ifølge Region Hovedstaden er en væsentlig del af forklaringen på overbelægningen, at der ligger en del færdigbehandlede patienter og venter på, at den fornødne hjælp kommer på plads i deres hjemkommune.

Det problem har man også blik på i regeringen, hvor sundhedsminister Nick Hækkerup (S) nu kommer med en opfordring til kommunerne om at »være endnu mere opmærksomme« på at få opbygget den fornødne kapacitet i hjemmeplejen og på plejehjemmene til at kunne tage imod patienterne, når de udskrives fra sygehuset.

»Det er rigtig godt, at Region Hovedstaden har sat sig for at få gjort noget ved overbelægningen på de medicinske afdelinger. Og selv om der fortsat er udfordringer på nogle afdelinger, tyder det på, at regionens arbejde er begyndt at give resultater. Men hvis regionerne skal reducere overbelægningen på de medicinske afdelinger, kræver det blandt andet, at der er et ordentligt samarbejde med kommunerne. Det er også i kommunernes egen interesse. Hvis de bliver bedre til at tage imod udskrevne patienter og eksempelvis får givet dem den genoptræning, de har behov for, så de bedre kan klare sig selv i hverdagen, vil det også komme kommunerne til gavn,« siger han.

Powered by Labrador CMS