Overenskomstforhandlinger er brudt sammen

28. februar er fristen for ny statslig overenskomst. Fredag brød forhandlingerne sammen.

Demonstration om overenskomstforhandlinger foran Kommunernes Landsforening i København torsdag den 22 februar 2018. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Udgivet Opdateret

Forhandlingerne om en ny overenskomst for de 180.000 statsansatte er fredag brudt sammen.

Årsagen er, at parterne ikke kan blive enige om, hvor store lønstigninger politibetjente, gymnasielærere, skattemedarbejdere og ansatte i ministerier skal have i de kommende tre år.

Parterne nærmer sig en form for deadline.

28. februar er det muligt for parterne at sende første varsel om strejke eller lockout, der er arbejdsgivernes mulighed for at sende ansatte hjem uden løn.

Parterne forhandlede i næsten syv døgn, før forhandlingerne altså brød sammen fredag eftermiddag.

Fra lønmodtagersiden holder man fast i, at de offentligt ansatte også skal have del af det opsving, som Danmarks økonomi har nydt godt af de senere år.

– Siden krisen har vi udvist ansvarlighed og accepteret smalle forlig. Vi har vist samfundssind. Men nu er den økonomiske virkelighed en anden, og tiden er kommet til, at vores arbejde også lønmæssigt skal anerkendes. Det skal kunne ses i OK18-resultatet, siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, i en pressemeddelelse.

Vil kun have, ikke give

Lønmodtagerne er alt for aggressive i deres forhandlingsmetoder, mener Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, efter at forhandlingerne om en ny overenskomst for de statslige ansatte fredag er brudt sammen.

– Vi vil meget gerne forhandle om de krav, lønmodtagerne har, men det handler jo om at give og tage. Men de er mest optaget af at tage og ikke give, siger hun til TV2 News.

Årsagen til forhandlingsnedbruddet er blandt andet, at parterne ikke kan blive enige om, hvor store lønstigninger politibetjente, gymnasielærere, skattemedarbejdere og ansatte i ministerier skal have i de kommende tre år.

Fra lønmodtagersiden holder man fast i, at de offentligt ansatte også skal have del af det opsving, som Danmarks økonomi har nydt godt af de senere år.

– Vi er sådan set indstillet på, at de offentlige ansatte skal stige i løn, men så skal man altså møde op ved forhandlingsbordet. Vi havde indkaldt til forhandlingsmøde i dag (fredag, red.), men vi kunne konstatere, at ingen mødte op, siger ministeren til TV2 News og tilføjer:

– Min dør står åben, så jeg vil opfordre de faglige organisationer til at sætte sig ved forhandlingsbordet.

Powered by Labrador CMS