Pape får hård kritik for stadionhandel

Da Søren Pape Poulsen som borgmester i 2010 solgte navnerettighederne til Viborg Stadion, skete det på dårlige vilkår, viser aktindsigt i skønsvurdering.

Søren Pape Poulsen (C) til forhandlinger om finansloven med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative i Finansministeriet i København fotograferet mandag den 26. oktober 2015. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Viborg Kommunes byråd fik i 2011 energiselskab til at købe navnerettigheder til stadion til voldsom overpris.

Det var en skidt handel, daværende Viborg-borgmester og nuværende leder af de Konservative, Søren Pape Poulsen (K), stod i spidsen for, da Viborg Kommune i 2010 solgte navnerettighederne til det lokale stadion.

Ikke nok med at kommunen ikke foretog det grundige og indledende arbejde godt nok, så gav Energi Viborg, der blev tvunget til at købe navnesponsoratet i 2011, cirka det dobbelte af, hvad stadionsponsoratet egentligt var værd.

Det viser en aktindsigt, som ugemagasinet Kommunen har fået i den skønvurdering, der skal danne grundlag for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse i sagen om ulovlig støtte til den lokale fodboldklub Viborg FF.

Ulovlig støtte

I 2011 besluttede byrådet i Viborg, at det kommunalt ejede Energi Viborg skulle betale 3,25 millioner for et treårigt navnesponsorat af byens fodboldhold, Viborg FFs, hjemmebane. I 2014 erklærede Statsforvaltningen dog, at Viborg Byråds beslutning om at yde millionstøtte til klubben Viborg FF var ulovlig og kaldte i erklæring handlen for »uforsvarlig«, »uklar« og konstaterede, handlen »synes båret af hensynet til at give Viborg FF A/S en økonomisk håndsrækning, hvilket ikke er lovligt«.

I skønsmandens vurdering konkluderes det ifølge Kommunens aktindsigt blandt andet, at handlen er direkte dårlig for Viborg Kommune og meget favorabel for Viborg FF, lige som det dertil lyder, at Energi Viborg fortsat betaler mere end den reelle værdi af sponsoratet.

»Vi studerer i øjeblikket skønsmandens vurdering med stor interesse, for den er selvfølgelig meget vigtig for sagens videre forløb,« siger Søren Bo Rasmussen, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, til Kommunen.

Ifølge kontorchefen vil styrelsen snart afgøre, om sagen skal gå videre til Konkurrencerådet.

Powered by Labrador CMS