Pas på: Det skal du vide før du køber bil

Flere kræfter trækker netop nu i bilmarkedet, og det betyder, at der kommer færre biler på markedet og ventetiden og prisen kan stige

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Drømmer I om en ny bil – uanset om det så betyder fabriksny eller en brugt – så skal I måske til at rykke på det.

For udbuddet er på vej ned, og leveringstiden er på vej op.

Problemerne skal findes i den globale mangel på små, teknologiske mikrochips. De bliver nemlig ikke bare brugt til spillekonsoller og computere, men i høj grad også til bilindustrien.

Og i øjeblikket kan producenterne ikke nå at få fingre i dem, i samme tempo som de skal bruges.

Om det påvirker lige præcis den bilmodel, du har udset dig, kan dog være svært at spå om, siger Mads Rørvig, som er direktør hos Danske Bilimportører.

– Det er svært at give et “one size fits all”-svar, for det kommer helt an på, hvor fabrikkerne er placeret og underleverandører og så videre. Nogle er hårdere ramt end andre.

– Så man er nødt til at gå til forhandlerne. Men på langt de fleste modeller vil man kunne bestille bilen, og så kan der være nogle ekstra ugers leveringstid, siger Mads Rørvig.

Corona og usikkerhed

Det er ikke kun manglen på mikrochips, der giver færre biler på markedet. Det er også den usikkerhed, der fulgte med corona, fortæller Bjarne Nielsen, som er direktør i Nielsen Car Group.

– Sidste år satte man produktionen af biler ned på grund af frygten for corona og effekten på markedet. Så tilgangen af nye biler var lidt begrænset.

– Det gør, at der kommer færre nye biler ud på markedet, men nu har har folk igen lyst til at købe ny bil, siger han og gætter på, at det til dels også hænger sammen med, at hvis man ikke kan komme ud at rejse, skal man have ny bil.

Han forventer derfor, at flere vil se mod markedet for brugte biler.

Søg – og du skal finde

Og mens købetrangen efter biler har været rimelig kølig under corona, så mærker han nu, at danskernes lyst er tøet op.

– Har man lyst til at få en anden bil til at nyde sommerferien i, kan jeg kun anbefale, at man går i markedet og søger. For der bliver ikke flere af dem, og de bliver ikke billigere, siger Bjarne Nielsen om de brugte biler.

Der er dog ikke tale om priser på hysterisk himmelflugt, tilføjer han med et grin.

– Vi kommer ikke til at opleve priser på brugte biler, som vi ser på husene. Det er ikke det, vi snakker om.

– Men der er flere, der er interesserede i at købe selv en godt brugt bil, så det er også et gunstigt tidspunkt at gå i markedet på som sælger. Der er god omsætning i markedet, fortæller Bjarne Hansen.

Populære bilmærker

Mazda er et af de 10 bilmærker i Danmark, ejerne er allermest tilfredse med. Det skriver FDM på baggrund af den årlige AutoIndex-undersøgelse.

Her har 21.000 danskere i årets første måneder besvaret mere end 120 spørgsmål om deres bil, værksted, forhandler og meget andet, og på den baggrund har rådgivningsvirksomheden Loyalty Group, der står bag undersøgelsen, lavet et indeks.

Det indeks fortæller, hvor tilfredse ejere af forskellige bilmærker, blandt andet Mazda, er med at eje deres bil.

Se listen HER.

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Powered by Labrador CMS