Pas på: Disse skadedyr kan lave store ødelæggelser i dit hjem

Nogle kan du trampe ihjel. Andre kræver grovere metoder.

Udgivet Opdateret

Blandt de værste skadedyr, der findes i Danmark, er der dyr, du ikke nødvendigvis ligger mærke til, mens de bor under samme tag som dig. Det er et problem.

Begrebet skadedyr er en betegnelse, der bruges om dyr, der skader menneskets interesser. Rundt om i verdens findes der skadedyr, der er mere eller mindre direkte årsag til menneskeligt forfald.

Nogle spiser vores mad

På verdensbassis regner man med, at 15% af alt oplagret føde kommer skadedyr til gode. I  Danmark mener man, at tallet er 5%. Nogle skadedyr forsøger altså at spise os ud af huset. Andre har smitsomme sygdomme med sig, når de kommer på besøg.

I den henseende har mennesket selv været med til at give alverdens skadedyr gode leveforhold. I takt med, at mennesket begyndte at dyrke jorden og samle produktionen i marker, stalde og lader, blev det pludselig lettere for skadedyrene at trives. De skulle ikke på jagt blandt skovens planter for at få mad; menneskets spisekammer blev skadedyrets himmerrige.

Andre spiser os

Men der findes også skadedyr, der gør meget andet end blot at spise vores mad. Der findes dem, der slet og ret lever af mennesker, eksempelvis stikmyg, lopper og blodsugende fluer og mider. Væggelusen kom til Danmark i 1600-tallet, da vores boliger begyndte at blive lune nok til, at lusen kunne oeverleve blandt os.

Blandt de værste skadedyr ude i den store verden, er der de, der spreder sygdomme. Malaria, sovesyge, gul feber og selvfølgelig pest stammer alle sammen fra skadedyr.

De værste skadedyr bor med os

Men kigger vi på danske forhold, er de værste skadedyr ofte dem, vi bor sammen med, ofte uden at vide det.

Hvor langt de fleste af verdens dyr aldrig ville blive defineret som værende skadedyr, er der altså også dem, der eksempelvis ødelægger dit hjem.

I denne artikel har vi fokus på netop de værste skadedyr, der ødelægger træ- og murværk. Nogle gør det for at få adgang til noget andet, andre gør det, fordi deres mad består af det træ, du har lagt over dit hjem som tag.

Du kan i galleriet se de skadedyr, der ifølge Bolius er de allerværste, du kan have besøg af.

Kilder: 

Denstoredanske.dk

Bolius.

 

Powered by Labrador CMS