Pas på: Sådan bliver du snydt på ferien

Det kan være fristende, men det kan også være farligt

Udgivet Opdateret

Når sommerferien går til udlandet, kan fristelserne fra gadesælgere og lokale markeder være svære at modstå. 

De tilbyder alt fra tøj, ure og smykker til elektronik til yderst attraktive priser. Men pas på, for mange af disse varer kan være kopivarer, og det kan være svært at afgøre, om det ferieminde, du har udset dig, er ægte.

Skadelige

De fristende varer kan nemlig udover at være dårlig kvalitet også være decideret skadelige, skriver Patent- og Varemærkestyrelsen. 

- Handlen med kopivarer understøtter ofte organiserede kriminelle grupper, der også kan være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet - fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse og tvangsarbejde, siger sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Barbara Suhr-Jessen og fortsætter:

Kan bryde i brand

- Desuden kan der være sundheds- og sikkerhedsmæssige farer forbundet med kopivarer. Elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand og falsk legetøj, tøj og kosmetik kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

SÅDAN SPOTTER DU KOPIVARER

Er prisen mistænkelig lav

 Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden? 

Tjek kvaliteten 

De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der fx ujævne sømme i tekstiler og læder - eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier? 

Undersøg emballagen 

Tjek om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation. Hvor bliver varen solgt? Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.

Tourists enjoy the beach in Valencia on July 5, 2024. (Photo by Jose Jordan / AFP)
Powered by Labrador CMS