Pas på: Sådan kan hackere styre din android-mobil

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Syv sikkerhedsbrister i Android-telefoner betyder, at 12 procent af brugerne risikerer at blive hacket. Se hvordan, det kan undgås.

En særlig MMS er alt, hvad der skal til for at få adgang til 12 procent af verdens smartphones eller tablets med styresystemet Android.

Syv sikkerhedsbrister, der går under fællesnavnet Stagefright, er for nylig blevet opdaget af eksperter fra firmaet Zimperium og betragtes som et af de alvorligste problemer med Android-systemet til dato.

– Der er tale om en sårbarhed i de her tablets og smartphones som gør, at man i princippet kan overtage telefonen og installere apps, der kan få fat i telefonens indhold eller gøre den ubrugelig, fortæller Rasmus Pedersen, nordisk chef i it-sikkerhedsfirmaet Trend Micro, til Ritzau Fokus.

Får adgang med inficeret mms

Hackerne kan konkret få adgang til telefonen via en inficeret mms vedhæftet multimedie-indhold, der udnytter sårbarheden i systemet.

Når mobilens ejer henter indholdet, kan hackeren overtage telefonen, og, ligesom det er set med det såkaldte ransomware, kan der forlanges løsepenge for at frigive indholdet.

Truslen kun reel for android-brugere

Hos den danske afdeling af det internationale sikkerhedssamarbejde CERT, DKCERT, understreger chef Henrik Rasmussen, at truslen kun er reel for android-brugere, der har 4.1. eller ældre versioner af styresystemet.

– De nyere versioner er sikret på en sådan måde, at det er sværere for en inficeret mms at ramme rigtigt, siger han.

Sådan beskytter du din telefon

1) Sørg for at holde alle systemerne opdateret. Opdater til version 5.1. Så er risikoen for at hukommelsen bliver inficeret meget mindre.

2) Slå automatisk hentning af mms-beskeder fra. Det gøres ved at gå ind i ‘indstillinger’ og slå fluebenet fra ved automatisk hentning af mms-beskeder. Undgå at åbne mms’er fra ukendte personer.

3) Installer sikkerhedssoftware på telefon og tablet. Dermed kan fejl som i Android-systemet blive opdaget i tide og problemer kan undgåes.

Kilder: DKCERT og Trend Micro

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS