Påske-tradition: Her bliver mennesker korsfæstet

Foto: Ted Aljibe/Scanpix
Udgivet Opdateret

En af de mere ekstreme traditioner omkring Påsken er korsfæstelsen, som flere steder i verden bliver taget meget alvorligt

Langfredag er dagen, hvor Jesus blev pint og døde på korset. Det er derfor den sørgeligste dag i den kristne tro. Her får du kort historien:

Evangelierne fortæller, hvordan Jesus efter at have spist med sine disciple for sidste gang, tager dem med ud i en have lidt uden for Jerusalem, som hedder Getsemane. Her finder Judas og ypperstepræsternes styrker dem, og Jesus bliver arresteret. Det sker skærtorsdag.

Forhør og tortur

Jesus føres nu til forhør og tortur hos den romerske statholder Pontius Pilatus, og efter at han er blevet dømt, bliver han ført ud til Golgata, begravelses- og henrettelsespladsen uden for Jerusalem.

Jesus bliver iført en tornekrone for at ydmyge ham, for anklagen mod ham er, at han har udråbt sig selv til jødernes konge. Anklagen er alvorlig, fordi Jesus bliver opfattet som en oprører og en mulig trussel mod romerne, som havde besat landet. Religiøst set dømmes Jesus, fordi hans modstandere mener, at han gør sig selv lig med Gud, og det må intet menneske gøre.

Korset

Jesus bærer selv sit kors ud til Golgata – i hvert fald den tværbjælke, han siden hænges op på. På Golgata slår soldaterne nagler gennem hans hænder og fødder, så han sømmes fast til korset.

Derfor er korset kristendommens symbol, selvom det er en mærkelig tanke, at et henrettelses-symbol er det stærkeste tegn på liv og tro for kristne. Det var her, Jesus døde, men efter sin død genopstod han, som vi hører om påskedag, og derfor minder korset både om, at Jesus døde for menneskers skyld, og at han genopstod og derved brød dødens magt.

Verden i dag

I dag markeres Langfredag verden over. På Fillipinerne tager man korsfæstelsen meget alvorligt, og de angrende pisker sig selv, mens de går gennem byen mod korsene, der står klar.

Billederne kan være voldsomme – se dem i galleriet herover.

Powered by Labrador CMS