Påskeharen besøger Koldinghus

Foto: Preben Matthiesen.
Udgivet Opdateret

Fra lørdag 28. marts til søndag 12. april kan gæster på Koldinghus deltage i masser af påskeaktiviteter og fordybe sig i to særudstillinger: ”At rejse med stil. Fyrstelige rejsekufferter gennem 300 år” og den nyåbnede udstilling med guldsmed Gitte Bjørn ”Body and Soul”.

Påskeharen kommer på besøg hele vejen fra Tyskland. Den har gemt masser af æg på slottet – og besøgende skal hjælpe med at finde dem, mens de undervejs i æggejagten udfordres med lærerige opgaver.

Børn og deres voksne kan hele påsken også klippe deres egne gækkebreve. Hvis ikke man vil have gækkebrevet med hjem, hænger der lærreder på væggene, hvor man kan hænge brevene op.

Gammel dansk tradition

At hænge gækkebreve op er en gammel dansk tradition. Længe før danskerne begyndte at sende gækkebreve til hinanden, sendte man bindebreve. Bindebrevet var særligt udbredt fra 1600- til 1800-tallet og sendes kun på fire dage om året. Hvis man rørte et bindebrev var man ”bundet” til at indfri det løfte, som stod i brevets vers.

Normalt var det et løfte om at holde et gilde eller fest, men det kunne også være et løfte om ægteskab. Bindebreve var ofte klippet kunstfærdigt ud og malet med fine motiver. Frierbrevene, de fineste bindebreve, blev tit indrammet og hængt op i hjemmet.

Påskehare i menneskestørrelse

Skærtorsdag og langfredag kan man være heldig at møde en påskehare i menneskestørrelse, og lørdag og søndag kan man opleve den musikalske trio fra Haderslev i Riddersalen, hvor de underholder med musik, gøgl og dans. Lørdag og søndag er det også muligt at male sit eget påskeæg.

Det er gratis at deltage i aktiviteterne og besøge udstillingerne, når der er betalt entré til museet. Børn og unge under 18 år har gratis adgang.

Powered by Labrador CMS