Påskeharen er ond ved hunden

Påsken er en højtid, der kan gå alvorligt ud over hundens helbred, hvis familiens firbenede ven finder for mange påskeæg og påskeliljer.

Hvert eneste år bliver adskillige hunde syge – de hapser påskeæg i sig hurtigere end børnene finder dem i haverne – og hunde kan ikke kan tåle chokolade. Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Når påskeharen eller påskehønen kommer og gemmer påskeæg i de danske huse og haver, så sker det desværre ofte, at familiens hund snuser sig hurtigere frem til godterne, end børnene formår at gøre det.

Det resulterer hvert eneste år i adskillige syge hunde, der hapser påskeæg i sig, hurtigere end du kan nå at forklare hunden, at den slet ikke kan tåle chokolade, fortæller dyrlæge Thorsten Thude fra Varde Dyrehospital.

Forgiftet

– Vi får altid flere hunde ind i højtiderne, både i julen og her i påsken, som er blevet forgiftet, fordi de har spist chokolade. Mørk chokolade udgør den største risiko, siger Thorsten Thude.

I værste tilfælde kan hunden dø af at spise chokolade, og det er især mindre hunde, der kan komme meget galt af sted, hvis de indtager større doser, fastslår Thorsten Thude.

Syge af påskeliljer

Men det er ikke kun mørk chokolade, der udgør en sundhedsrisiko for din firbenede ven i påsken.

Det er samtidig sæson for at sætte påskeliljer frem, og her skal man være særdeles opmærksom, hvis man har en nysgerrig hvalp eller bare en lækkersulten hund, der prøvesmager lidt af hvert.

– Påskeliljer og andre løgplanter indeholder stoffer, der kan give alvorlige forgiftningstilstande hos hunden, lyder det fra dyrlæge Carsten Jensen, som er formand for Den Danske Dyrlægeforening.

– Hvis hunden begynder at vise interesse for blomsterne og løgplanterne, er det vigtigt, at man er opmærksom på at fjerne løgene eller holde hunden helt væk, forklarer Carsten Jensen.

Giv ikke hunden mad fra bordet

Påsken byder desuden på veldækkede frokostborde rundt om i mange hjem, hvor vi ofte spiser rigeligt med god mad, og det er også en begivenhed, som hunden gerne vil inviteres med til.

Men lad endelig være med at give hunden noget som helst ved bordet.

– Når hunde får for meget fed og salt mad, får de diarré og opkast. Hunde skal slet ikke spise menneskemad, understreger dyrlæge Thorsten Thude.

Ofte sker det, dyrlægerne må fjerne knogler og ben, der har sat sig fast i hundens spiserør, mave eller tarm, fordi folk har givet hunden ribben eller andet, som den ikke kan fordøje.

Gode råd til hundeejere i påsken:

– Hold hunden væk fra chokolade. Sørg for, at dine børn finder alle de gemte godter, så der ikke er noget tilbage til hunden.

– Chokolade indeholder stoffet theobromin, som i større doser er giftigt for hunde. Koncentrationen er højere og dermed potentielt farligere i mørk chokolade.

– Desuden er rosiner og vindruer ekstremt farlige for hunde, der i værste fald kan dø af forgiftningen.

– Gør det klart for dine gæster til påskefrokosten, at din hund ikke må få for mange godbidder ved bordet.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS