Patienter prioriteres trods stramme budgetter

Regionerne leverer 286 millioner kroner til at styrke det sammenhængende sundhedsvæsen. Foto: SIMON FALS/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Der er blevet omprioriteret og sparet for at få enderne til at nå sammen i regionernes budget for 2015.

Alle fem regioner har nu indgået politiske aftaler om budgettet for 2015.

Da aftalen blev indgået i juni 2014, sagde Bent Hansen, formand for Danske Regioner, at aftalen om næste års økonomi krævede prioriteringer.

Meldingen torsdag er den samme.

– Det har ikke været let rundt omkring i regionerne. Sommerens økonomiaftale var endog meget stram, og samtidig vokser presset jo på sundhedsvæsnet. Men jeg synes, at der er blev landet nogle fornuftige budgetter, siger han.

Regionerne budgetterer med 104,9 milliarder kroner til driftsopgaver på sundhedsområdet, hvilket svarer til det aftalte med regeringen.

Næstformanden i Danske Regioner, Carl Holst, supplerer:

– Regionerne har måttet prioritere benhårdt, og jeg frygter, at vi på nogle områder kommer til at tilbyde en ringere service næste år end i år. Samtidig ved jeg, at der er lagt oceaner af kræfter i at sætte patienterne forrest – for eksempel med et markant løft til psykiatrien rundt omkring.

– Det håber jeg, at det er det, der slår igennem, når vi ser tilbage på 2015.

Regionerne prioriterer i alt 286 millioner kroner til at styrke det sammenhængende sundhedsvæsen. En del af midlerne går til fællesprojekter med kommunerne.

Det indgår i alle aftaler, at psykiatrien skal have et markant løft med øget aktivitet, kapacitet og kvalitet. Der arbejdes med at udbygge kapaciteten, nedbringe ventetid, forebygge tvang og indrette bedre faciliteter på sygehusene.

I næstformandens egen region – Region Syddanmark – skal der spares 120 millioner kroner – blandt andet på fødeområdet, rygbehandling og administrative besparelser i regionshuset i Vejle.

Der er i regionerne i alt budgetteret med 7,1 milliarder kroner til anlægsinvesteringer, heraf 4,6 milliarder kroner til kvalitetsfondsbyggerierne.

De nye, store sygehusbyggerier er ved at blive realiseret, og det ventes, at det psykiatriske hospital, der skal ligge i Slagelse, står klar i 2015.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS