Peter Madsen har truffet vigtigt valg før retssag mod ham

I drabssager medvirker typisk tre juridiske dommere og seks nævninger. Det har Peter Madsen fravalgt.

Raket- og ubådsbygger Peter Madsen risikerer fængsel på livstid for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Raket- og ubådsbygger Peter Madsen risikerer fængsel på livstid for drabet på den svenske journalist Kim Wall. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Udgivet Opdateret

Den drabstiltalte Peter Madsen har valgt, at så få mennesker som muligt skal afgøre hans skæbne.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har rejst sagen mod den 47-årige ubådsbygger som en nævningesag.

Det sker, når kravet er mindst fire års fængsel og indebærer, at tre juridiske dommere og seks nævninger skal afgøre sagen.

Det er imidlertid en tiltalts ret at fravælge brugen af nævninger. Og det er netop, hvad Peter Madsen har gjort.

Det oplyser forsvarer Betina Hald Engmark tirsdag til Ritzau.

– Min klient har valgt at fravælge nævninger. Jeg har ikke yderligere kommentarer for nuværende, skriver advokaten i en sms.

Dermed er det ikke klart, hvorfor Madsen har taget den relativt usædvanlige beslutning om at sige nej til nævninger.

Domsmandsret erstatter nævningeting

Nævninger er borgere uden juridisk uddannelse. Og visionen med brugen af lægdommere er, at domme ikke afsiges i en lukket kreds af fagfolk.

Det bliver da heller ikke tilfældet i ubådssagen. Peter Madsens beslutning betyder blot, at nævningetinget erstattes af en domsmandsret.

Det vil sige en enkelt juridisk dommer samt to domsmænd. Ligesom nævninger har domsmænd ingen juridisk baggrund.

Politiet har offentliggjort en del detaljer

Ekstra Bladet har været i kontakt med to forsvarere, der giver deres bud på, hvorfor man som tiltalt kan vælge ikke at lade sig dømme af nævninge. Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin og forsvarsadvokat Mette Grith Stage giver deres besyv med og Ulrik Sjølin siger, at han havde rådet sin klient til det samme, havde denne været Peter Madsen.

Retsplejeloven § 687

Retsplejeloven § 687: Tiltalte kan beslutte, at en straffesag, der skal behandles under medvirken af nævninger efter § 686, stk. 4, i stedet skal behandles under medvirken af domsmænd, jf. dog stk. 4.

Stk. 2. Tiltaltes beslutning skal træffes i et retsmøde eller meddeles retten skriftligt. Det skal fremgå af meddelelsen, at tiltalte har haft lejlighed til at drøfte spørgsmålet med sin forsvarer. Hvis tiltalte ikke selv har valgt en forsvarer, skal retten beskikke en forsvarer for tiltalte, inden tiltalte beslutter, at sagen skal behandles som domsmandssag. Beslutningen skal meddeles senest 14 dage efter, at anklageskriftet er forkyndt for tiltalte. Retten kan forlænge fristen efter anmodning fra anklagemyndigheden eller tiltalte.

Stk. 3. Tiltalte kan ikke tilbagekalde et afkald på nævningebehandling, når afkaldet er meddelt retten. Tiltaltes afkald har også virkning for straffesagens behandling under anke.

Stk. 4. Ved samtidig forfølgning mod flere tiltalte som delagtige i en eller flere forbrydelser, kan en tiltalt ikke for sit vedkommende træffe beslutning om sagens behandling under medvirken af domsmænd i medfør af stk. 1, medmindre enten alle tiltalte træffer beslutning i medfør af stk. 1 eller anklagemyndigheden samtykker i sådan behandling, for så vidt angår vedkommende tiltalte.

– Set i lyset af den konkrete situation (med Peter Madsen, red.) kan det godt være en god ide at tage en domsmandssag. Man kan måske klandre politiet, at de har været meget åbenmundede i den her sag, og set fra den position er det måske fint, at det kun er to almindelige folk, der skal dømme frem for seks i et nævningeting. Så jeg vil skyde på, at det er det, der er Betina Engmarks tanke om det, siger han til Ekstra Bladet. 

Anklagemyndigheden kræver, at Peter Madsen straffes med fængsel på livstid for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Påstanden er, at forbrydelsen var planlagt, og at motivet var seksuelt. Det sker med henvisning til 14 knivstik i Walls underliv.

Retssagen starter i Københavns Byret 8. marts.

Powered by Labrador CMS