Plakater giver kryds

Valgplakater giver højere stemmeprocent, og der er kontant afregning til de politikere, der hænger mange valgplakater op, siger ekspert i kommunalvalg

Der er god grund til at hænge hovedet i en lygtepæl, mener forsker. Det giver nemlig stemmer.
Der er god grund til at hænge hovedet i en lygtepæl, mener forsker. Det giver nemlig stemmer.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Tusindvis af kandidater slås i de kommende uger om pladser i landets 98 byråd og fem regionsråd, og i går kom politikerne op at hænge i lysmasterne.

Det gjorde de også i Østjylland, hvor omkring 1100 kandidater kæmper om 285 sæder i det midtjyske regionsråd og de østjyske kommuner, og jo flere plakater de kan mønstre, jo bedre chancer har kandidaterne for at blive valgt, vurderer kommunalforsker Roger Buch, forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Kontant afregning

- Der er lavet studier både af kommunalvalg og folketingsvalg, som viser, at de kandidater, der hænger mange plakater op, får flere stemmer end dem, som ikke hænger særlig mange plakater op. Så der er kontant afregning, hvis man hænger valgplakater op, siger Roger Buch, som også peger på højere valgdeltagelse som en gevinst.

- Det giver rigtig god mening for demokratiet, for det er med til at skabe en valgkampsstemning, som formentlig gør, at flere går hen og stemmer, så vi får en højere valgdeltagelse.

Mange trykt

Som ny kandidat til regionsrådsvalget i Region Midtjylland var 24-årige Ditte Fredensborg fra Aarhus i går ude at hænge sine plakater op, og det var med en klar plan for, hvor hun som ung socialdemokrat gerne vil profileres.

- Der er altid nogle steder, vi godt kan tænke os at have. Sådan et sted som gågaden her, hvor der kommer mange mennesker. Og så kan jeg godt tænke mig at hænge nogle af de steder, hvor der kommer mange unge mennesker, fordi jeg jo er de unges regionsrådskandidat, siger Ditte Frederiksen, mens hun hængte plakater op på strøget i Aarhus.

Ifølge Ritzau anslår direktør for det aarhusianske trykkeri Lasertryk, Esben Mols Kabell, at der er blevet trykt mellem 600.000 og 700.000 til denne kommunal- og regionsvalgkamp. 

Skønnet baserer han på hans kendskab til branchen og andre store trykkerier. Hans eget trykkeri har alene produceret omkring 200.000 plakater.

Powered by Labrador CMS