Politi dropper sigtelse: Yousee fastholder sabotage mod Margrethes nytårstale

Politiet dropper sagen mod den mand, der var sigtet for at stå bag et omfattende Yousee-nedbrud nytårsaften, der blandt andet kostede kig til dronningen.

1.3 mio. Yousee-kunder blev snydt for dronningens nytårstale. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Der var ikke meget “Gud bevare Danmark” nytårsaften. I hvert fald ikke for de over en million Yousee-kunder. Et nedbrud i systemet betød nemlig sort skærm, og det gik ud over blandt andet Hendes Majestæts nytårstale, hvilket faldt royalister og andet godtfolk for brystet.

Efterfølgende gik politiet ind i sagen, og pludselig stod en 51-årig mand sigtet for at stå bag det omfattende nedbrud. Han blev sigtet for hærværk og for at forstyrre den offentlige infrastruktur.

Københavns Politi meldte siden ud, at manden skulle fremstilles i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling, men kort inden blev manden i stedet løsladt.

Fredag oplyser politiet så, at anklagemyndigheden dropper sigtelsen. I en kortfattet pressemeddelelse fremgår følgende:

Manden var sigtet for omfattende forstyrrelse i driften af fjernsynsanlæg (straffelovens § 193, stk. 1) og hærværk af betydeligt omfang (§ 291, stk. 2, jf. stk. 1), men efterforskningen har ikke underbygget, at der skulle være grundlag for at opretholde sigtelsen mod ham. Efterforskningen fortsætter imidlertid i anden retning, og derfor har Københavns Politi ikke mulighed for at give yderligere oplysninger i sagen på nuværende tidspunkt.

TDC: Det var bevidst

Hos TDC fastholder koncerndirektør Louise Knauer, at nedbruddet hos YouSee var forårsaget af “en bevidst skadelig handling”.

– Tilbage i januar undersøgte vi sagen til bunds – også med involvering af eksterne eksperter. Vi fandt ud af, hvad der er foregået, hvordan det er foregået, og at der er foretaget en bevidst skadelig handling, siger Louise Knauer.

Louise Knauer understreger, at det er politiet, der skal forholde til efterforskningen af sagen, og om der er andre mistænkte i kikkerten. Men hun fastholder altså, at nedbruddet var udløst af en bevidst handling og ikke en teknisk eller menneskelig fejl.

– I sådanne sager er gerningsmændene som oftest rigtig dygtige til at skjule deres spor og det kan være svært at bevise den endelige skyld, siger Louise Knauer til Ritzau.

Politiet har som sådan ikke undsagt TDCs udmelding om, at der er tale om en bevidst handling.

Overblik over Yousee-sagen

Få et overblik over sagen her:

31. december: Tv-signalet til YouSees kunder forsvinder omkring klokken 16:30. Dermed går mange glip af dronning Margrethes nytårstale.

1. januar: De sidste YouSee-kunder får signalet tilbage efter omkring 30 timer uden fjernsyn. TDC forsøger fortsat at finde frem til, hvad der fik tv-signalet til at forsvinde og lover kompensation til kunderne.

2. januar: Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste går ind i sagen. I første omgang lød meldingen fra CFCS, at det sker rent rutinemæssigt ved nedbrud. Tv-signalet er en del af det nationale beredskab, og derfor bliver CFCS automatisk involveret ved større nedbrud.

4. januar: TDC er klar med kompensation til kunderne, som får adgang til en filmpakke fra 7. januar og resten af måneden. Filmpakken består af filmkanalen Viasat Film Premiere, fem udvalgte lejefilm og over 250 film fra Viasat, som kan ses på mobil, tablet, pc og tv-boks.

5. januar: TDC anmelder nedbruddet på YouSees tv-signal nytårsaften til politiet. TDC oplyser, at man mistænker en “bevidst skadelig handling”.

Senere torsdag meddeler Københavns Politi, at en 51-årig mand er anholdt i sagen. Manden sigtes for at have overtrådt straffelovens paragraf 193, der omhandler “omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg” og for hærværk.

6. januar: Københavns Politi melder ud, at den 51-årige skal fremstilles i grundlovsforhør. Kort inden retsmødet vælger anklagemyndigheden dog at løslade manden.

22. september: Anklagemyndigheden ved Københavns Politi beslutter at opgive sigtelsen mod manden. Der er ikke grundlag for at opretholde den, lyder det. Ifølge politiet fortsætter efterforskningen imidlertid i anden retning.

Kilder: YouSee, TDC, Københavns Politi, Ritzau.

– Det bedste fald i sådan en sag er, at man kan identificere en mistænkt. Men det er ikke altid ligetil, siger Knauer.

Powered by Labrador CMS