Politi ramt af sten, flasker og jernstænger ved fodboldkamp: Nu er det nok

Nu har politiet fået nok efter optøjer ved fodboldkamp.

Det var Kristi Himmelfartsdag, hvor fodboldfans gik amok på politiet. Her er det dog gået ud over en civil. Foto: Local Eyes.
Udgivet Opdateret

Københavns Politi sætter nu massivt ind på opklaring af vold mod betjente under pokalfinale. Respektpakken vil blive taget i brug. Det oplyser København Politi i en pressemeddelelse.

I forbindelse med fodboldkampen mellem Brøndby og FCK på Kristi Himmelfartsdag opstod der voldsomme optøjer. Store grupper af fans forsøgte at komme i kamp med hinanden både før, under og efter kampen, og der blev skjult jernstænger på stadion og forsøgt væltet et hegn.

Der blev der også begået hærværk og vold mod politiet. I alt efterforskes 35 sager om vold eller trusler om vold mod tjenestemænd i funktion (såkaldte § 119-sager).

Heraf er minimum 20 betjente blev ramt af stenkast, spark eller slagvåben.

Motorcykelbetjentene, der beskyttede fan-optogene, blev desuden udsat for hærværk mod deres køretøjer og måtte flygte fra stedet for at undgå yderligere skade.

Det viser politiets opgørelse over sager opstået i relation til kampen, der også omfatter § 245 (grov/kvalificeret vold), § 134 (maskeringsforbud), § 291 (hærværk) med mere.

-Det er fuldstændigt uacceptabelt, at der bliver brugt jernstænger og kastet med sten, flasker og sågar sæder mod betjente, som er på arbejde for at sikre, at de mange fans kan nyde en kamp afviklet i god stemning. Det overskrider enhver grænse for tolerabel opførsel, og det er mange år siden, at det var nødvendigt for politiet med magt at skulle sikre, at en kamp overhovedet kan fløjtes i gang, siger ledende politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi

Stor alvor

Københavns Politi ser med stor alvor på sagen. Der er derfor nedsat en særlig efterforskningsgruppe i Afdelingen for Lokal Efterforskning, der får til opgave at tage sig af sager opstået i forbindelse med kampen – herunder sager om vold mod politipersonalet.

– Ingen skal være i tvivl om, at vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at stille gerningsmændene til ansvar for disse vanvittige angreb på vores betjente, som ydede en fantastisk indsats. Vi efterforsker for fuld kraft og vil tage alle redskaber – herunder respektpakken – i brug. Man skal vide, at det ikke er uden konsekvenser at kaste med sten mod politiet – det gælder uanset om, man autonom eller fodboldbølle. Så gerningsmændene kan godt begynde at se frem til besøg af os – det vil vi i hvert fald lægge mange efterforskningskræfter i, siger Peter Dahl.

Respektpakken tages i brug

Der vil i efterforskningen være særskilt fokus på anvendelse af respektpakkens bestemmelser.

I forbindelse med kampen er opstået 35 § 119-sager (vold mod tjenestemænd i funktion), som kan straffes med bøde eller fængsel i op til 8 år.

"Respektpakken"

1. Skærpet straf for overgreb mod personer i offentlig tjeneste i forbindelse med grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

2. Anstiftere og ledere af opløb skal gøres kollektivt erstatningsansvarlige for alle materielle skader

3. Politiet skal have bedre redskaber til at sikre identiteten på gerningsmændene ved optøjer og andre former for uroligheder

4. Gennemførelse af strafskærpelse for grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden

5. Mulighed for at kommuner kan yde økonomisk tilskud til privates tv-overvågning

6. Straffelovens særlige regel om vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste skal udvides til også at omfatte indirekte trusler

7. Indførelse af en ny chikaneregel i straffeloven til beskyttelse af personer i offentlig tjeneste

8. Anklagemyndigheden skal have øget fokus på at føre sager, hvor personer i offentlig tjeneste groft og uretmæssigt hænges ud for at have begået ulovligheder

9. Skærpet straf for overgreb mod personer i offentlig tjeneste, når overgrebet sker i den pågældendes fritid

10. Skærpet straf for alle former for kriminalitet, der har baggrund i den forurettedes eller dennes nærmestes udførelse af offentlig tjeneste

11. Skærpet straf for verbale overfald på personer i offentlig tjeneste

12. Øget brug af udeblivelsesdomme (initiativet vil blive gennemført med lovforslag nr. L 105 om ændring af retsplejeloven, der blev fremsat den 14. december 2016)

13. Indførelse af sms-beskeder om retsmøder

14. Indførelse af straf for udeblivelse fra afsoning

15. Indførelse af straksafsoning, hvis den dømte tidligere er udeblevet fra afsoning

16. Konsekvent stop for sociale ydelser ved udeblivelse fra afsoning

17. Særlig operativ indsats vedrørende bødeinddrivelse

18. Indførelse af sms-beskeder om indkaldelse til afsoning

Indtil videre er 12 personer sigtet for § 119, og to personer er varetægtsfængslet i sagerne.

Powered by Labrador CMS