Politikere: Tilfældigt at tandpleje koster penge

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Politikere har ikke nogen gode forklaringer på forskel i brugerbetaling i forskellige grene af sundhedsvæsenet.

Politikerne er uenige om brugerbetaling hos praktiserende læge. Flere af Venstres folketingskandidater er villige til at se på, at man skal slippe en 100-mand for at blive tjekket, mens Socialdemokraterne totalt afviser ideen. Så langt, så godt.

Debatten blussede op søndag efter BT kunne fortælle om V-kandidaternes holdning og satte igen liv i den gamle traver om prisen på tandlægebesøg kontra lægebesøg.

Og hvorfor er vores samfund egentlig indrettet således, at paradentose koster, mens halsbetændelse er gratis? Vi har spurgt Venstre, Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Dansk Folkeparti.

Og konklusionen er noget i retning af: Sådan har vi bare altid gjort i Danmark.

»Vores egenbetaling er meget historisk betinget af, hvornår man i samfundet har haft råd til at gøre noget gratis for borgerne. Så derfor kan man sagtens stille spørgsmålstegn ved om det giver mening på alle punkter. Og det skal man også,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der nævner høreapparater som et af de mere omdiskuterede områder.

Ikke noget logisk svar

Hos regeringspartneren de Radikale er man til gengæld klar til at analysere på, om vores brugerbetalingen er hensigtsmæssigt indrettet.

»Jeg kan dog ikke forestille mig, at det kommer til at betyde, at vi ender med egenbetaling hos praktiserende læge, da vi gerne vil have mere lighed i sundhedsvæsnet. Men kunne se på eksempelvis reglerne for høreapparater. Alle uanset indtægt får høreapparat. Der kunne man måske se på at finde nogle penge, der kunne gøre det billigere at gå til tandlæge,« siger sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R).

Hun kender heller ikke grunden til, at det koster penge at gå til tandlæge, men ikke til lægen.

»Det tror jeg ikke, du kan få noget svar på nogen steder. Der er ikke noget logisk svar på, hvorfor det er indrettet sådan. Jeg ved i hvert fald ikke hvorfor, og det er derfor, vi så gerne vil have, at det skal undersøges, for det er ikke logisk bygget op,« siger hun.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V) skriver i en sms, at Venstre også mener, at en ekspertgruppe bør se på, om brugerbetaling kan indrettes anderledes, så det reducerede uligheden.

Hos SF har man den principielle holdning, at så snart der er økonomisk råderum, skal man begynde at afskaffe brugerbetaling over hele linjen, siger sundhedsordfører Özlem Cekic.

Sådan er det nu engang

Hos Dansk Folkeparti mener sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), at der er mange urimeligheder at finde i sundhedsvæsnet, hvis man stiller dem op over for hinanden på den måde.

»Ja, det er urimeligt, at når man går til tandlægen og har en byld i munden, skal man selv betale, men hvis man har en byld i tarmen, kan man få den lavet gratis i sundhedsvæsnet. men sådan er det nu engang, og skal man lave det om, må det være med flere penge til sundhedsvæsnet,« siger hun.

Og igen bliver der peget på gamle dage, når det kommer til tandlæge versus læge.

»Som det ser ud i dag, er der en historisk grund til, at man ved tandlægebesøg skal betale selv. Det er jo, fordi man før i tiden rev alle tænderne ud og klarede sig med et gebis eller uden tænder for den sags skyld. Så det er historisk, og det er noget, vi har betalt for altid,« siger Liselott Blixt.

Så næste du gang, du bander og svovler over tandlægeregningen, må du hen i bogreolen og finde historiebøgerne frem. For det er altså her, der skal skældes ud.

Powered by Labrador CMS