Portræt: Mette Frederiksen tættere på magten

Mette Frederiksen er ny justitsminister. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Mette Frederiksen afløser Karen Hækkerup som justitsminister efter tre år som beskæftigelsesminister.

Mette Frederiksen (S) tager et skridt op ad ministerstigen. Efter tre år som beskæftigelsesminister bliver hun justitsminister, efter at Karen Hækkerup har meddelt, at hun forlader politik til fordel for et job i Landbrug & Fødevarer.

Mette Frederiksen blev valgt ind i Folketinget i 2001, og den unge nordjyde trængte igennem, når hun gik på Folketingets talerstol.

Hun talte lige ind i hjertekulen på store dele af det fagforeningsrøde socialdemokratiske bagland. Andre dele af folketingsgruppen mente dog også, at hendes stil var lige skinger nok.

Da Thorning blev formand, satte Mette Frederiksen sig på posterne som næstformand i folketingsgruppen og indigneret socialordfører.

Jobbet som beskæftigelsesminister lå derfor lige for, da Socialdemokraterne vandt regeringsmagten i 2011. Opgaven var – i en økonomisk krisetid – at reformere beskæftigelsesindsatsen og flytte folk fra overførselsindkomst til arbejde.

Mette Frederiksen har, siden hun blev valgt ind, tilhørt den mere røde gren af partiet. Og det har hængt ved, når baglandet har skullet vurdere hende.

Også selvom hun i den reelle politik har været på en længere rejse fra venstre mod højre og blandt andet står helt og holdent bag den linje, som regeringen har ført, når det handler om at fastholde den ellers udskældte dagpengereform.

I popularitetsmålinger har hun igen og igen klart overgået Thorning, og hun har også toppet den tidligere regerings lister over mest populære ministre.

Internt i partiet på Borgen har hun dog fået hug for at forholde sig tavs, når statsministeren skulle ud og forsvare upopulære beslutninger. Og det blev også for meget for nogle i begyndelsen af 2013.

Da Frederiksen skulle fremlægge en større reform af kontanthjælpssystemet, blev det lækket – muligvis fra andre steder i regeringen – at pengene fra reformen skulle bruges til lettelser af selskabsskatten for at skaffe folk i arbejde.

Frederiksen havde tidligere talt kraftigt imod sådanne skattelettelser og måtte bruge hele pressemødet på at forsvare regeringens politik og sin egen kovending frem for at snakke om kontanthjælpsreformen.

Nu skifter hun dog beskæftigelsesområdet ud med et af de tungere ministerier. Mette Frederiksen skal som justitsminister være med til at tegne regeringens profil på udlændingeområdet, som formentlig bliver et af de store temaer frem mod det kommende valg.

Det bliver Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Dam Kristensen, som overtager posten som beskæftigelsesminister.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS