Regeringen dræber lynlån

Foto: Erik Refner/Scanpix 2015
Udgivet Opdateret

Regeringen vil sætte en stopper for for muligheden for at tage hurtige, dyre kviklån.

Det skal være slut med at kunne tage hurtige lån over mobiltelefonen eller internettet uden at have tid til at overveje, om lånet nu også er god idé.

Sådan lyder det fra regeringen, som vil fremsætte et nyt lovforslag, der medfører en betænkningsperiode, når danskere tager kviklån. Det skriver finans.dk.

»Det kommer til at betyde, at der vil gå en periode på et par dage, fra forbrugeren beder om kviklånet, til det rent faktisk udbetales. Det vil give forbrugeren tid til at overveje, om lånet er en rigtig god idé, eller om der er alternative løsninger,« siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til finans.dk.

De omstridte lån er flere gange blevet kritiseret af Forbrugerrådet Tænk, som blandt andet har foreslået at indføre et loft på lånene, og ifølge finans.dk endte 18 procent af alle kviklån i 2013 og 14 procent i 2014 med en inkassosag. Trods dette vokser kviklånsmarkedet fortsat, og det bekymrer Henrik Sass Larsen. Han peger på, at forbrugere risikerer at ende i gældsspiraler, som de får svært ved at komme ud af igen, hvis de ikke overvejer, om kviklånet er den rigtige løsning på pengemanglen.

Både erhvervsordfører for Enhedslisten Stine Brix (Ø) og SFs erhvervsordfører, Steen Gade (SF), er positivt indstillet over for regeringens lovforslag, mens også Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen (V), finder det relevant at se på, om der kan indføres mekanismer, så folk kan fortryde de hurtige lån.

Ifølge nye tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har markedet for kviklån siden 2010 mere end tidoblet det samlede lånebeløb.

Powered by Labrador CMS