Regeringen melder ud om strømmen

Ifølge regeringen skal Danmark have dobbelt så meget strøm fra vind og ti gange så meget strøm fra sol i 2030

Udgivet Opdateret

Vindmøller og solceller skal om otte år producere fire gange så meget strøm, som de gør i dag. I hvert fald hvis det står til regeringen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Det skriver DR, der har fået et indblik i regerings reformudspil, Danmark kan mere II, som bliver præsenteret tirsdag.

Danmark skal i 2030 have reduceret sin energiudledning med 70 procent i forhold til 1990.

Derfor har Danmark travlt, fortæller Dan Jørgensen.

Realistisk i forhold til plads

- Det vil sige, at det skal skal gå rigtigt stærkt, og der må man bare konstatere, at det, der er billigt, hurtigt og grønt, er at lave vind på land og sol på land, siger han.

Ministeren forslår, at man skal tidoble strømmen fra solceller og fordoble strømmen fra vindmøller.

Det vil samlet set give en firedobling, siger han. Og det er realistisk i forhold til plads til solcelle- og vindmølleparker, lyder det.

Dan Jørgensen anerkender, at der måske vil komme modstand mod flere solceller og vindmøller, når de skal placeres i landskabet.

Det hele skal i brug

Men siger samtidig, at mange danskere godt kan se nødvendigheden i at blive uafhængig af russisk gas og sikre en hurtig grøn omstilling.

Direktør i erhvervsorganisationen Green Power Denmark, Jan Hylleberg, kalder ifølge DR udspillet "stort" og "flot".

Han mener, at det er realistisk, men at "hele værktøjskassen skal i brug". Det betyder blandt andet, at elnettet skal udbygges, så det bliver nemmere at lave nye sol- og vindprojekter på land.

Kigge på regler

Det er Dan Jørgensen enig i.

Klimaministeren siger, at man skal i tæt dialog med kommunerne for at finde ud af, hvad der holder udviklingen tilbage.

Og det vil nok betyde, at man skal kigge på de nuværende regler og gøre dem "nemmere og mere smidige".

Både Dan Jørgensen og Jan Hylleberg mener, at omstillingen kan blive en god forretning for Danmark.

Noget af den grønne strøm kan nemlig hjælpe Tyskland med sin grønne omstilling, lyder det.

Hele værktøjskassen skal i brug, lyder det fra direktør.
Hele værktøjskassen skal i brug, lyder det fra direktør.

SOLENERGI

Solenergi er energien i lyset fra Solen. Solens lyseffekt i Jordens afstand, er ca. 1367 W/m² målt vinkelret i forhold til solen. Soleffekten (solarkonstanten, S0) 1367 W/m² svarer til 1367 J/m² per sekund. Potentialet for solenergi er enormt, siden omkring 200.000 gange er verdens samlede daglige elproduktionskapacitet modtaget af Jorden hver dag i form af solenergi.

Ved jordoverfladen om dagen uden skyer mellem solen og målepunktet vil soleffekten, efter at være blevet filtreret af atmosfæren, være ca. 1000 W/m² målt vinkelret i forhold til solen. Nogle kalder en lyseffekt på 1000 W/m² for 1 sol eller på engelsk 1 sun.

Da denne soleffekt afhænger af den vej som sollyset går igennem atmosfæren, er denne effekt naturligvis lavere når solen ikke står i zenit. Står solen ikke i zenit tager solstrålerne en skrå vej og dermed længere vej gennem atmosfæren. Atmosfæren virker som et filter og beskytter os delvist mod stråling fra verdensrummet (især fra solen). Står solen derimod i zenit kommer solens stråler direkte ind mod jorden, hvorved der er det mindste tab. Breddegraden på jorden hvor solen står i zenit skifter over året mellem nordlige og sydlige vendekreds. De gule og orange områder på kortet afspejler hvor solens stråler over året sendes lodret ind mod jorden.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS