Rige pensionister får fuld folkepension

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Omkring 3.000 nye pensionister får hvert år ret til både folkepension og fuldt pensionstillæg, som ellers var tiltænkt lavtlønnede, selv om har haft de højeste indtægter i deres arbejdsliv

Tillæg, der egentlig var tiltænkt lavtlønnede, havner hos rige pensionister viser en analyse fra ATP ifølge Politiken.

»Tillægget er tiltænkt folk med lav indkomst, som ikke selv har haft mulighed for at spare op. Det har aldrig været meningen med systemet, at folk med så høje indkomster skulle have hele pensionstillægget«, siger Michael Jørgensen, der er senioranalytiker hos ATP.

Når de højtlønnede alligevel får hele pensionstillægget, skyldes det, at de har sparet meget lidt op til deres pension.

Blandt de erhvervsaktive danskere sparer mellem 8 og 9 procent mindre end 20.000 kroner op om året til pension, og dermed ender deres samlede opsparing med at blive så lille, at de ikke blot får adgang til folkepensionens grundbeløb på 5.997 kroner om måneden, men også til hele pensionstillægget på op til 6.261 kroner om måneden.

Økonomer kalder det »freerider-problemet«, når man kan opføre sig uansvarligt, uden at det har konsekvenser.

Økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet påpeger, at de højtlønnede sagtens kan have lagt penge til side på anden vis ved at spare op i et hus eller en virksomhed, da den slags opsparing nemlig ikke modregnes i tillægget til folkepensionen på samme måde som ved privat pension.

Hun mener derfor, at tvungen pensionsopsparing for alle er den oplagte løsning.

Det har ikke været muligt for avisen at få et interview med socialminister Manu Sareen (R) om sagen, men i en e-mail til Politiken skriver ministeren, at han afventer resultatet af regeringens egen pensionskommissions arbejde – et arbejde, der forventes afsluttet senest i efteråret 2016.

Powered by Labrador CMS