Røde Kors: Nødhjælp i nærområderne tæt på sammenbrud

Røde Kors beretter, at der er brug for flere midler til nødhjælpen til flygtninge i for eksempel Jordan. Foto: KHALIL MAZRAAWI/Scanpix
Udgivet Opdateret

Indsatsen for syriske flygtninge i Jordan og Libanon er på sammenbruddets rand.

Så kort og kontant sammenfatter Dansk Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, situationen i Syriens nabolande, hvor han i øjeblikket befinder sig.

»Jeg mødte en familie, hvor datteren var ved at blive gift væk. Hun var 13 år, og det var den eneste måde hendes mor kunne se, at pigen skulle overleve på,« fortæller generalsekretæren.

Tidligere i september har FNs fødevareprogram været nødsaget til at stoppe al fødevareuddeling til 230.000 syriske flygtninge i Jordan og 131.000 flygtninge i Libanon. Markante nedskæringer som disse er skyld i, at situationen i nærområderne udvikler sig voldsomt.

»Der er rigtig mange, der slet ikke modtager hjælp. De er nu så desperate, at de overvejer at flygte videre. Alene i Jordan overvejer en fjerdedel af alle flygtninge fra Syrien at flygte videre, fordi de ikke har et overlevelsesgrundlag,« siger Anders Ladekarl.

Også Røde Kors mangler ressourcer til at gøre en forskel. Ligesom FN mangler nødhjælpsorganisationen to tredjedele af de fornødne midler for at hjælpe. Derfor ser Anders Ladekarl kun én løsning på problemet.

»Der er ikke andet at gøre end at hæve ulandsbistanden for at håndtere det her. Hvis ikke vi går til stålet nu og hjælper, vil omkostningerne på længere sigt blive meget højere, fordi flere flygtninge vil søge mod Europa. Det kan godt være, det er mange penge nu, men det er ingenting i forhold til, hvad det kan udvikle sig til,« siger Anders Ladekarl.

De seneste dage er mere end 3.200 flygtninge kommet til Danmark, heraf en stor del fra Syrien. De fleste af dem er dog rejst videre til Sverige.

Powered by Labrador CMS