Rullepølsefirma kræver erstatning

Newspaq
Udgivet Opdateret

41 blev smittet af listeria fra Jørn A. Rullepølser, men firmaet mener, at myndighederne havde medansvar.

Firmaet Jørn A. Rullepølser, som i sommer var kilde til et udbrud af listeria, kræver nu erstatning fra Fødevarestyrelsen.

– Jørn A. Rullepølser skal have erstatning, fordi Fødevarestyrelsen har begået alvorlige fejl, siger Uno Ternstrøm, som er advokat for firmaet, til DR Nyheder.

Den 16. juli fandt Statens Serum Institut en direkte forbindelse mellem den bakterie, man fandt i blodet på syge, og en lammerullepølse fra Jørn A. Rullepølser. Men Fødevarestyrelsen lukkede først fabrikken i Hedehusene den 11. august – over tre uger senere.

I alt 41 personer blev ifølge DR Nyheder registreret smittet af den type listeria, der stammede fra Jørn A. Rullepølser, og af dem er 17 døde.

Fødevarestyrelsen har erkendt, at den ikke handlede hurtigt nok, og advokat Uno Ternstrøm mener, at styrelsen også bør tage ansvar for, at den forsinkede reaktion har påført Jørn A. Rullepølser et økonomisk tab på mindst to millioner kroner.

Hvis Fødevarestyrelsen havde handlet den 16. juli, kunne Jørn A. Rullepølser tidligere have gjort mere for at få bekæmpet listeria-bakterierne i produktionen, siger advokaten.

Derudover mener han, at det var en overreaktion, at Fødevarestyrelsen lukkede virksomheden og gav ordre til, at alle Jørn A. Rullepølsers produkter skulle tilbagekaldes og destrueres, selv om der kun blev fundet listeria i enkelte produkter.

Ifølge advokaten har styrelsen selv påpeget, at virksomheden kun ved et held kunne have fundet listeria ved egenkontrol, fordi der var meget få bakterier.

I et brev fra Fødevarestyrelsen til advokatfirmaet Ternstrøm, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, afvises erstatningskravet.

“Fødevarestyrelsen finder ikke at have handlet ansvarspådragende i den pågældende sag og må derfor afvise et potentielt erstatningskrav. Fødevarestyrelsen finder endvidere ikke grundlag for at mødes og drøfte sagen på det foreliggende grundlag,” fremgår det af brevet.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS