Ryger på Ukraines sorte liste

Unilever, der ejer brands som Dove, Zendium og Frisko, er mandag blevet tilføjet Ukraines sorte liste

Udgivet Opdateret

Den britiske producent af forbrugervarer Unilever er mandag blevet føjet til Ukraines sorte liste over internationale krigssponsorer.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sker ifølge en udtalelse fra den ukrainske antikorruptionsmyndighed, fordi virksomheden fortsat tjener penge på at drive virksomhed i Rusland.

Til stede i Rusland

- Det skyldes virksomhedens tilstedeværelse i Rusland og dens betydelige skattebidrag til det russiske statsbudget. Dermed understøtter virksomheden landets økonomi og bidrager til fortsættelsen af Ruslands krig mod Ukraine, skriver myndigheden i en udtalelse ifølge AFP.

Unilever ejer og producerer en lang række brands herunder Dove, Zendium og Frisko.

Leverer mad til russerne

Unilever henviser AFP til en udtalelse, som virksomheden i februar kom med, hvor det lød, at "virksomheden fordømmer krigen i Ukraine som en brutal og meningsløs handling fra den russiske stat."

Virksomheden understreger også, at den i marts 2022 ophørte med at importere og eksportere produkter ind og ud af Rusland.

Samtidig lød det i udtalelsen, at Unilever "dagligt leverer mad og hygiejneprodukter fremstillet i Rusland til befolkningen i landet", og den tilføjede, "at det ikke er ligetil at forlade landet".

Betaler russisk skat

Unilevers regnskab for 2022 viste, at to procent af virksomhedens nettooverskuddet blev indtjent gennem aktiviteter i Rusland, skriver AFP.

Kyiv School of Economics anslår, at Unilever sidste år betalte mindst 331 millioner dollar i russisk skat.

Flere på listen

Også virksomheden Procter & Gamble, der blandet andet ejer og producerer hygiejneprodukter som Tampax og Gillette, blev mandag tilføjet på Ukraines liste over krigssponsorer. Det skriver det britiske medie The Guardian.

I foråret blev også Marabou-giganten Mondelez føjet til Ukraines sorte liste.

Den britiske virksomhed Unilever er mandag blevet føjet til Ukraines liste over internationale krigssponsorer. Tidligere er også Marabou-giganten Mondelez også blevet tilføjet den sorte liste. (Arkivfoto).
Den britiske virksomhed Unilever er mandag blevet føjet til Ukraines liste over internationale krigssponsorer. Tidligere er også Marabou-giganten Mondelez også blevet tilføjet den sorte liste. (Arkivfoto).

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia

Det fik en række nordiske virksomheder til at sætte samarbejdet med virksomheden på pause herunder SAS og Dansk Boldspil-Union.

Powered by Labrador CMS