Rygestop: Sådan skal det gøres

Rygestop på den gode måde – det er, hvad AAU forhåbentlig kan tilbyde nu. Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Fremtidens antiryge-apps skal være personlige og forstående over for brugeren. Det viser forskning fra Aalborg Universitet

Cigaretpakker, der fortæller, hvor mange smøger du ryger, eller armbånd, der måler dit blodtryk. Sådan kan fremtiden se ud for teknologien, der hjælper dig til et rygestop.

Forskere og studerende fra Aalborg Universitet samlede grupper af rygere til interviews og workshops. Her forsøgte forskerne at afdække, hvordan teknologi kan hjælpe under et rygestop, og hvordan den ideelle rygestopapp skal designes.

Undersøgelsen viste først og fremmest, at rygere er meget individuelle i deres tilgang til rygestop. Det afspejler sig i den måde, rygere opfatter kampagner og de tilgængelige rygerapps.

– Når vi viste dem materiale fra antirygekampagner og –reklamer, gik folk i fokusgruppen ud fra, at det henvendte sig til alle andre. De kunne ikke genkende sig selv i det. Så det er meget vigtigt, at rygerne føler, at hjælpen henvender sig direkte til dem og deres behov. Det gør man blandt andet ved at lade rygerne selv definere deres mål og hjælpemidler, fortæller Jeni Paay, lektor ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.

Powered by Labrador CMS