Så er det på vej

James Webb er lettet

Rumteleskopet James Webb er lettet
Rumteleskopet James Webb er lettet

Rumteleskopet James Webb er lettet fra den europæiske rumhavn i Kourou i Fransk Guyana.

Det viser tv-billeder fra CNN.

(Se med live HER).

Inden opsendelsen lød det ifølge nyhedsbureauet Reuters, at vejrforholdene i Kourou var gode til opsendelse, og at alle systemer var klar til opsendelse.

James Webb er det største rumteleskop nogensinde.

Teleskopet er lørdag sendt ud på en rejse på 1,5 millioner kilometer. Det svarer til fire gange den afstand, der er mellem Jorden og Månen.

Før afsendelsen
Før afsendelsen

Der kommer til at gå en måned, før teleskopet går i kredsløb om et punkt kaldet L2, hvorfra det kan udforske galakser og stjerner fra det helt tidlige univers i en hidtil uset detaljeringsgrad.

Rumteleskopet kan formentlig hjælpe med at svare på store spørgsmål - herunder hvordan de første galakser og stjerner opstod, og hvad de er lavet af.

Det er det amerikanske rumagentur, Nasa, der står for opsendelsen af teleskopet, der har kostet ni milliarder dollar.

Arbejdet blev påbegyndt for 30 år siden.
Arbejdet blev påbegyndt for 30 år siden.

James Webb er efterfølgeren til Hubble-teleskopet, som Nasa og det europæiske rumagentur, ESA, opsendte i 1990.

Siden opsendelsen af Hubble-teleskopet er der blevet arbejdet på James Webb-teleskopet.

Teleskopets spejl er 6,5 meter i diameter - tre gange større end spejlet på Hubble-teleskopet. Det store spejl gør det muligt at opfange lys fra meget svage objekter.

Det betyder, at man kan se langt flere detaljer og dybere ind i universet.

Men rejsen er lang og farefuld for teleskopet.

Eksempelvis er det stort og yderst følsomt over for varme fra eksempelvis Solen. Det skyldes, at teleskopet observerer infrarød stråling - altså det, vi ikke kan se med det blotte øje - og kan skades af varmestråling.

Derfor er der bygget et kæmpe og meget delikat solskjold, som på rejsen skal folde sig ud for at sikre den fulde funktion af det.

Forskere har arbejdet 30 år på kæmpe rumteleskop

Teleskopet James Webb anses som et af de største rumprojekter i nyere tid. Det har kostet cirka ti milliarder.

Er sendt på en 1,5 millioner kilometer lang rejse væk fra Jorden.

Arbejdet med teleskopet blev indledt for over 30 år siden, og efter flere forsinkelser og milliardinvesteringer er det nu klar til at blive sendt ud.

Læs mere om missionen her:

* Teleskopet er opkaldt efter den tidligere Nasa-topchef James E. Webb, som stod i spidsen for det amerikanske rumagentur fra 1961-1968, hvor man arbejdede med Apollo-missionerne til månen.

* Omkostningerne til teleskopet er løbet op i ti milliarder dollar.

* Efter planen sendes teleskopet ud på en rejse på 1,5 millioner kilometer den 25. december. Rejsen tager cirka en måned.

* Forskere fra over 40 lande deltager. Herunder danske forskere fra Aarhus Universitet, Niels Bohr Instituttet og DTU Space.

* Det anses som et af de største videnskabelige projekter i det 21. århundrede og involverer både den europæiske rumorganisation ESA og amerikanske Nasa.

* Amerikanerne har hovedsageligt stået for at bygge teleskopet og instrumenterne. Europa står for at sende det 6,5 ton tunge teleskop op med en Ariane-raket fra rumhavnen i Kourou-basen i Sydamerika.

* De tekniske udfordringer har været store, og det har forsinket opsendelsen af teleskopet adskillige år. Men nu ser det ud til at kunne lykkes.

Kilde: DTU Space
Powered by Labrador CMS