Så klam kan en mobiltelefon være

Det er ikke svært at gøre telefonen ren, og det er tilrådeligt, med tanke på, hvad forskere har fundet på telefoner af lort og andet klamt.

Udgivet Opdateret

Hvor ofte husker du at gøre telefonen ren? Svaret kan meget vel være aldrig, og det er ikke noget at skamme sig over. Det kan dog være, det er noget, du bør reagere på, for ifølge USA Today er din telefon samlingssted for alverdens klamme ting, herunder fækalier, eller på godt dansk lort.

USA Today henviser til en række studier, der alle har vist det samme; man finder andet og mere på telefoner end fingeraftryk, hvis man leder efter det. Både fækalier, E.coli og andet klamt.

Ifølge USA Today er fænomenet så udbredt, at forskere i et studie i 2011 fandt fækalierester på hver sjette undersøgte smartphone. Den viden i sig selv giver nok nogen lyst til at gøre telefonen ren.

USA Today har forsøgt at finde ud af, hvad der kan være årsagen til, at vores telefoner er så ulækre, som de åbenbart er. I den forbindelse har de talt med Charles Gerba, der er professor i mikrobiologi ved Arizona Universitet.

– Vi rører ved flere overflader end nogen anden generation i verdenshistorien. Vi rører ved alt fra hæveautomater til selvbetjeningskasser, siger Charles Gerba til USA Today.

– Der får du mikroorganismer på dine hænder og fingre, og de hænder og fingre sætter du på din telefon, som du så tager tæt på din næse, din mund og dine øjne, siger Charles Gerba.

Din telefon er altså en central for mikroorganismer, og medmindre du vasker hænder hele tiden, fra du har rørt ved at dørhåndtag, til du har betjent en skærm i Bilka, så kommer organismerne altså fra dig og over på din telefon.

Du kan selv gøre telefonen ren

Hvad kan man så gøre ved problemet? Man kan gøre telefonen ren. Det findes der forskellige løsninger på, og nogle af dem tager udgangspunkt i, at du har købt en telefon af nyere dato, der er beskyttet så meget mod vand, at du kan tage den med i bad. Det er ikke tilfældet for alle telefoner, og det er derfor en god idé at gøre telefonen ren med omtanke.

Forbrugerportalen The Spruce har udarbejdet en guide, der er anvendelig for de fleste telefoner. Du kan følge guiden i galleriet til denne artikel. Husk dog på, at din telefon er et stykke elektronik. Du skal ikke smide den i opvaskemaskinen, vaskemaskinen eller på anden måde udsætte den for en grov rens, medmindre du har købt en telefon, der kan tåle det.

Powered by Labrador CMS