Så længe skal du børste dine tænder

Hvor længe skal man børste tænder? Svaret kender de fleste, men ved du faktisk, hvordan du passer bedst på dine tænder.

Hvor længe skal man børste tænder for at undgå tænder som disse? To minutter. Hvordan? Fotos: Scanpix / Kilde: Tandlægeforeningen KLIK for at blive klogere.
Hvor længe skal man børste tænder for at undgå tænder som disse? To minutter. Hvordan? Fotos: Scanpix / Kilde: Tandlægeforeningen KLIK for at blive klogere.
Udgivet Opdateret

Er du i tvivl om, hvor længe man skal børste tænder, så kan du håbe, at du er stor fan af Flemming “Bamse” Jørgensen. Hans sang I en lille båd, der gynger er nemlig perfekt til formålet, har Ritzau tidligere skrevet. Du skal børste tænder præcis så længe, at du kan nynne sangens omkvæd fire gange inde i hovedet.

Svaret på hvor længe man skal børste tænder er altså to minutter. Den opfattelse har mange faktisk, og det er der en grund til. Det passer nemlig, hvis man skal tro på Tandlægeforeningen, der har udgivet en lang guide til tandbørstning.

– To minutter lyder ikke af ret meget, men man kan prøve at tage tid, for så er det faktisk længere tid, end man tror, har formand for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg tidligere fortalt Ritzau, fordi han mener, at mange børster tænder på vej ud ad døren og derfor ikke husker de to minutter.

Foreningen anbefaler i øvrigt, at man børster bisserne to gange om dagen. Enten før eller efter morgenmaden og så igen om aftenen, inden der er sengetid. Begge gange gælder det, at du bør børste tænder to minutter uafbrudt.

Derfor skal du børste tænder

Konsekvensen, ved ikke at børste tænderne grundigt nok, er, at bakterier ikke bliver børstet væk. Dermed får de lov til at gro især ved tandkødsranden, og det kan få stor betydning. Foruden dårlig ånde kan det nemlig også resultere i værre ting som misfarvning, huller og parodontose.

– Det er faktisk muligt at børste begyndende huller væk, og så sparer man jo altså en del på tandlægeregningen, sagde Freddie Sloth-Lisbjerg.

Det kræver dog også, at man bruger den rigtige tandbørsteteknik, og den kan du blive klogere på i galleriet over artiklen her.

Hvis du allerede har Parodontitis, der er en betændelsestilstand i tændernes støttevæv og langsomt nedbryder vævet, skal du udover de to daglige tandbørstinger rense mellemrummene mellem tænderne, anbefaler Tandlægeforeningen desuden. Tiden er dog stadig to minutter.

Powered by Labrador CMS