Så mange søgte ind via kvote 2 i 2020

Fristen for kvote 2-ansøgninger er i år blevet udskudt en uge. Flere har søgt ind sammenlignet med sidste år.

Flere ønsker i år at blive optaget på en videregående uddannelse via kvote 2. Det viser årets ansøgertal, som i år ligger over 56.000, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det er en stigning på ti procent fra året før. (Arkivfoto). Foto: David Leth Williams/Scanpix
Udgivet Opdateret

56.688 har i år søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2. Det står klart, efter at fristen er overskredet søndag klokken 12.00. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Således har flere søgt om optagelse via kvote 2 i år sammenlignet med sidste år. Her ansøgte 51.622 personer.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Faktisk har antallet af ansøgere været faldende siden 2016, hvor 56.794 personer søgte via kvote 2.

Det høje ansøgertal glæder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

– Det er dejligt, at vi har så mange mennesker, som har lyst til at uddanne sig og bruge de muligheder, vi har i Danmark, som er ret unik.

– At man gratis kan uddanne sig, og at der er lige adgang, uanset hvilket hjem man kommer fra, siger hun i pressemeddelelsen.

Ansøgningsfrist udskudt

Kvote 2 er for personer, der gerne vil vurderes på andet end karaktergennemsnit fra en gymnasial uddannelse, når de søger ind på en videregående uddannelse.

Fristen i år skulle oprindeligt have været søndag den 15. marts. Den blev imidlertid udsat en uge på grund af situationen med coronavirusset i Danmark.

Uddannelses- og Forskningsministeriet skrev den 12. marts i en pressemeddelelse, at fristen blev udskudt for at give ansøgerne mere tid.

Det har også medført, at flere uddannelsesinstitutioner, som normalt har krav om, at ansøgere skal møde frem som et led i vurderingen, enten må skubbe eller ændre optagelsesvurderingen.

Her er der forskel på kvote 1 og kvote 2

Kvote 1:

* Når du søger om optagelse via kvote 1, bliver du udelukkende bedømt på dine karakterer fra en gymnasial uddannelse – eller en anden adgangsgivende uddannelse.

* Det betyder, at studerende med et højt karaktergennemsnit får plads på den videregående uddannelse før elever med et lavere gennemsnit.

* Desuden kan der være bestemte karakterkrav for enkelte fag til den uddannelse, du søger ind på. I så fald skal de fag være bestået på det krævede niveau.

Kvote 2:

* Optagelse gennem kvote 2 er for ansøgere, som ikke kan blive optaget via kvote 1.

* Det kan også være for personer, som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.

* Nogle uddannelser optager kun studerende, der søger gennem kvote 2.

* Kvote 2-kriterierne består af forskellige faglige aktiviteter, en ansøger har gennemført, sammen med den adgangsgivende eksamen.

* Det kan eksempelvis være, at man har været optaget på – eller gennemført – en anden uddannelse. At man har været på et højskoleophold, udlandsophold, eller at man har lavet foreningsarbejde, politisk arbejde eller lignende.

* Søger man om optagelse via kvote 2, vil der for nogle uddannelser være krav om at vedhæfte en motiveret ansøgning

* Der kan også være krav om, at man deltager i optagelsesprøver og samtaler.

Kilder: UddannelsesGuiden og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen bliver der på uddannelsesinstitutionerne arbejdet hårdt på at få løst udfordringerne.

– Jeg er i tæt dialog med uddannelsesinstitutionerne om, hvordan de kan håndtere det på den bedst mulige måde.

– Alle arbejder på at være så fleksible som muligt. Men der er også brug for, at alle viser forståelse for situationen og har tålmodighed, i forhold til at vi ikke kan finde svar på alle spørgsmål nu, siger hun.

Ministeriet oplyser, at de enkelte uddannelsesinstitutioner løbende vil informere om eventuelle ændringer – både direkte til ansøgerne og på deres hjemmesider.

Coronavirusset har umiddelbart ikke påvirket fristen for at søge om optagelse via kvote 1. Den er indtil videre fortsat den 5. juli klokken 12.00.

Desuden ventes alle ansøgere fortsat at få svar på deres uddannelsesønsker 28. juli.

Powered by Labrador CMS