Så meget “sveder” din mobil i varmen

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Din mobil har det hårdt i varmen, og du kan hverken hjælpe den med en klart solcreme eller en tår vand. Se her, hvad du bør undgå.

Vi vil efterhånden gerne have vores mobiltelefon med overalt. Det betyder dog ikke, at telefonen altid har godt af det. Turen til stranden, hvor der er fyldt med sand, vand, fugt og særligt varmen, er noget af en prøvelse for det lille, højteknologiske apparat.

Men der er noget, du kan gøre, hvis du gerne vil have mobilen med hjem i en brugbar tilstand.

– De fleste telefoner i dag har en funktion, så de lukker ned, hvis de bliver for varme, men inden da bliver de langsommere, særligt hvis de bliver brugt i varmen, for så kommer varmen jo også indefra, forklarer John G. Pedersen, der er mobilekspert og stifter af meremobil.dk, til Ritzau Fokus.

Mobilen har selvsagt ikke godt af at blive efterladt i en varm bil i forruden. Men din telefon kan også få for meget varme nede i din bukselomme. Det skyldes, at den er lukket inde, så den ikke kan afkøles, samtidig med at den konstant får varme fra din kropstemperatur.

– Hvis telefonen er meget varm, skal man generelt ikke bruge den. Særligt skal man ikke begynde at udfordre processorkraften i telefonen ved at gå på nettet på nogen måde eller spille spil, der også er processorkrævende, siger John G. Pedersen.

Selvom telefonen slukker ved overophedning, er det dog ikke ensbetydende med, at den ikke kan blive varigt beskadiget.

– Batteriet bliver faktisk ikke afladt hurtigere, når det varmes op, hvilket mange tror. Derimod er det selve batteriets levetid, det går ud over, når den bliver for varm. Batteriet får simpelthen en varig skade og får sin levetid forkortet, siger Per Jørgensen Møller, der er civilingeniør, og tidligere batteriekspert hos Nokia, til Ritzau Fokus.

Særligt slemt er det, hvis mobilen ligger til opladning et varmt sted.

Hvis et batteri arbejder i varmen, går det hårdt ud over levetiden. Der findes eksempler på, at et mobilbatteri kan miste op til halvdelen af sin levetid, allerede hvis det oplades i 40 graders varme, men det er jo forskelligt fra model til model.

Til gengæld aflader batteriet ikke hurtigere i varmen, for batteriets evne til at aflevere strøm bliver faktisk bedre jo højere temperatur, det har. Tværtimod er det kulden, der giver batteriet problemer med at aflevere strøm.

Fakta: Gode råd til mobilen i varmen

Ifølge Apple fungerer din iPhone bedst mellem 0 og 35 grader. Den standard burde gælde for de fleste nye mobiltelefoner.

Batteriet aflades ikke hurtigere i varmen, men batteriets levetid kan blive beskadiget.

Når batteriet alligevel bliver hurtigere opbrugt i varmen, skyldes det, at processoren arbejder hårdere og dermed bruger mere strøm.

Er telefonen meget varm, bør man ikke bruge programmer, der er koblet til telefonens GPS.

Dit mobilselskab erstatter højst sandsynligt ikke mobiltelefoner, der er beskadiget af varme, kulde, sand eller fugt.

Man bør ikke køle mobilen ned i tilfælde af opvarmning. Den tåler ikke pludselige temperaturudsving. Det samme er tilfældet, hvis den bliver for kold.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS