Sådan bliver du en god vært

Sørg for, at dine gæster føler sig velkomne. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Er det dig, der står for julefrokosten i år? Så se de frem råd til, hvordan du giver dine gæster den bedste velkomst

Der findes fester og sociale arrangementer, hvor timerne flyver afsted, og gæsterne tager sig selv i tænke: “Hold nu op! Bare det aldrig slutter.” Men desværre er der også mange eksempler på det modsatte, og det begynder allerede med en manglende varm velkomst, lyder det fra foredragsholder og takt-og-tone ekspert Gitte Hornshøj:

– Når vi inviterer til fest, er vi ofte så opsatte på, at alt skal være perfekt med adskillige retter mad og et hjem, som står snorlige, at vi helt glemmer at tage vare om det allervigtigste – nemlig gæsterne, siger Gitte Hornshøj i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Værtsparret står så i køkkenet og småskændes, fordi de alligevel ikke nåede at få maden klar i tide, mens gæsterne akavet sætter sig ind i stuen og mest har lyst til at gå ud for at hjælpe eller at sætte sig ud i bilen og køre hjem igen.

Få styr på velkomsten

Den gode velkomst giver ifølge Gitte Hornshøj tryghed, fordi den sætter gæsterne i centrum og samtidig er guidende i forhold til det, som skal ske:

– Det kræver tanke, handling og ansvar at skabe en god velkomst og et godt værts-skab i det hele taget, siger Gitte Hornshøj.

Gitte Hornshøj giver her fem råd til værtsparret, som gerne vil give sine gæster den bedste start på en rigtig god fest:

1. Mød gæsterne i døren – og gør hjemmet indbydende

Er dine gæster inviteret til klokken 18 så sørg for at være klar til at modtage, så de ikke skal stå og banke på så længe, at de til sidst kommer i tvivl om mødetidspunktet. Hvis det er muligt, er det samtidig en god idé at tænde lys i indkørsel og entré, så det er tydeligt, at gæsterne er ventede.

2. Behovsanalyser altid dine gæster

Et af de allervigtigste værktøjer for værtsparret, der gerne vil give sine gæster en god velkomst er behovsanalysen. Sæt dig med det samme i dine gæsters sted og vurdér deres behov. Kommer dine gæster langvejs fra, kan det jo være, du skal høre, om de har brug for noget koldt at drikke eller skal på toilettet.

3. Vær præcis og guidende

De fleste gæster kan godt lide, at der bliver taget hånd om dem – og at deres vigtigste rolle er at hygge sig og bidrage til det sociale samvær. Derfor er det som værtspar vigtigt at tage teten allerede ved velkomsten og give gæsterne en kort introduktion til planerne. Guide også dine gæster i forhold til det helt lavpraktiske. Her skal jakkerne hænge, her skal vi sidde med videre.

4. Lav lidt research

Forberedelsen er den halve fest, og det gælder også i forhold til den gode velkomst. Hold dig opdateret på, hvad dine gæster har foretaget sig siden sidst, og vis oprigtigt, at du har fulgt med.

5. Sænk eget ambitionsniveau

Husk på, at det vigtigste for en god fest er de sociale relationer og de gode snakke – ikke de syv retter mad og de dyre vine. Engang imellem er det en god idé at sænke eget ambitionsniveau, så der bliver skabt mere tid, plads og energi til gæsterne – fra det øjeblik de står glade og forventningsfulde i døren.

Powered by Labrador CMS