Sådan bliver fremtidens smartphone

Spændinger mellem USA og Kina, lynhurtigt internet og fleksible skærme vil sætte sit aftryk på smartphones i 2020.

Samsung Galaxy Fold fik en hård medfart, da den blev lanceret i 2019. Men det var samtidig forvarsel om, at teknologien med bløde og foldbare superskærme vil slå igennem fremover. (Arkivfoto) Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Udgivet Opdateret

Du har måske tænkt tanken, når du kigger efter en ny mobiltelefon – hvad bliver mon det sidste nye? De fleste husker nok, da touch-telefoner var i sin spæde ungdom og mange overvejede at tage en klaptelefon i stedet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Men siden har det syntes ganske utænkeligt at vælge andet end en smartphone med touchskærm. Men hvor pokker skal mobilindustrien så bevæge sig hen? Der er tre overordnede tendenser, der byder sig til i løbet af 2020, som man mener vil være ‘det nye’.

I dag er telefonen blevet en avanceret lommecomputer, og udviklingen rykker fortsat lynhurtigt. Og derfor vil der også ske en række teknologiske landvindinger i det kommende år.

– En af de ting, som vil præge vores smartphones i 2020, er fleksible og foldbare skærme, forudser John G. Pedersen, der er mobilekspert og redaktør på mobilsiden meremobil.dk.

2019 afslørede tendens

Det stod lysende klart, at telefonerne ville blive foldbare, da Motorola relancerede deres klaptelefon i en ny, topmoderne udgave i 2019. Samtidig lancerede Samsung “Galaxy Fold”, som med sin bløde OLED-skærm var en fusion mellem tablet og telefon.

Skærmene har hidtil været lavet af glas, som ikke kan bøjes, men det er den kode, man nu har knækket. Dermed har Samsung og Motorola åbnet døren for en helt ny måde at designe smartphones.

– Der er stadigvæk en række børnesygdomme. Men der er ingen tvivl om, at de fleksible skærme vil definere 2020, siger John G. Pedersen.

Forbedret netværk

Hvis man troede, at internettet var en fast størrelse på mobiltelefoner, så kan man godt tro om igen. 2020 vil nemlig være året, hvor mange kommer til at støde på 5G-netværket og hvad det betyder.

Du skal heller ikke undervurdere, hvad 5G-netværket kommer til at betyde i det kommende år.

– Det betyder kort sagt, at vi både danskerne og producenterne får en større legeplads at folde sig ud på, siger Liselotte Lyngsø, der er fremtidsforsker og direktør i Future Navigator.

Med 5G er hastigheden nemlig op mod 100 gange hurtigere end 4G, og både TDC og Telenor har varslet, at 2020 bliver året, hvor 5G bliver tilgængeligt for den almene dansker.

John G. Pedersen sammenligner det med overgangen fra fastnet til mobiltelefoner.

– Det vil blive én af de største teknologiske forandringer i nyere tid, siger han.

Global konflikt

Kinesernes anstrengte forhold til USA vil også påvirke markedet for smartphones. Apples iPhone har nemlig fået kamp til stregen af kinesiske Huawei og andre asiatiske smartphone-producenter.

– De asiatiske producenter er langt fremme og stærke på deres produkter. Samtidig er der sket et generationsskifte, hvor man i dag viser, at man er ung og omstillingsparat, hvis man har et nichemærke, siger Liselotte Lyngsø.

Men her kommer forholdet mellem USA og Kina ind fra højre. Det betyder nemlig, at eksempelvis kinesiske Huawei er stækket i sit samarbejde med Google, Facebook, YouTube og andre indholdsproducenter.

– Huawei stod til at blive den allerstørste smartphoneproducent på markedet, men ingen gider at købe en telefon, der ikke har de kendte programmer, siger John G. Pedersen.

– Så det bliver spændende at se, hvordan handelskrigen udvikler sig i 2020.

Powered by Labrador CMS