Sådan bruger du nemt dine madrester til nye måltider

Rester fra madlavningen kan nemt gemmes og bruges senere. Det gælder både råvarer og middagsrester. Læs her, hvordan.

Udgivet Opdateret

En rest ost, enden af en tomat, kålstokke og stilken fra krydderurterne kan blive til mere mad, hvis man formår at udnytte sine rester.

Men det kræver først og fremmest et system at gemme sine madrester, så der ikke opstår kaos i køkkenet, siger Birte Brorson, der er selvstændig økologisk køkkenrådgiver.

– Det er nødvendigt med et system til opsamling, så man har en pose eller en bøtte i fryseren til eksempelvis osterester, en til appelsin- og citronskræller og en til stokke og stilke fra grønt, siger hun.

Du kan bruge resterne til meget

Og så skal man vide, hvad man kan stille op med resterne. Ellers bliver de nemt for gamle i fryseren i stedet for i køleskabet. Derfor er det smart at tænke flere rester ind i ét måltid, siger Birte Brorson.

– Når man har rester af pålæg, ost og tomatender, skal der laves pizza. Har man en masse grøntsagsstokke, kan de gå med i en wokret, mens krydderurtestilke og rester fra eksempelvis bladselleri kan blendes til en pesto, siger hun.

Men rester er ikke kun råvarer. Det kan også være tilberedt mad, der er tilovers efter aftenmåltidet, siger kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

– Mange gider ikke spise det samme to dage i streg. Eller de synes ikke, at der er nok at gemme af, men med en ingrediens mere og lidt kreativitet, kan man måske trylle et måltid mere ud af resterne, siger hun.

Vær eventyrlysten og tryl med resterne

Det kræver, at man er eventyrlysten, og Louisa Lorang medgiver, at det er nemmere for folk, der er gode til at lave mad at genanvende rester.

Men næsten alt kan pakkes ind i en dej og spises igen, siger Birte Brorson.

– En tærte med resterne fra aftensmaden er et nemt måltid, og har man pasta eller brød tilovers, kan man lave tærtebunden ud af det i stedet for at slå en dej op, siger hun.

Putter du rester i en tærte, så bland eventuelt osteresterne fra fryseren i æggemassen, så du får smagen fra ostene med.

Rester af ris, bulgur eller couscous kan gemmes og bruges som supplement til hvedemel i en fars, næste gang der skal røres frikadeller eller kødboller.

Opskrift på sunde müslibarer

Ingredienser:

– 265 gram dadler

– 130 gram grovvalsede havregrym

– 125 gram grofthakkede mandler

– 2 spiseskefuld kokosolie

Sådan gør du:

– Fjern stenene fra dadlerne og kom dem i en foodprocessor eller blender. Blend dem til dadlerne er blevet en klæbrig sammenhængende masse.

– Hak mandlerne og hvis kokosolien er fast så smelt den i et vandbad.

– Hæld dadelmassen i en skål og bland alle ingredienser sammen, indtil du får en klæbrig sammenhængende masse.

– Fordel derefter massen i en form med plastikfolie eller bagepapir. Det er vigtigt at trykke massen godt ned, så müslibarerne kommer til at hænge ordentlig sammen.

– Sæt formen i fryseren i en times tid eller i køleskabet i et par timer. Skær bagefter müslibarerne ud i den ønskede størrelse.

– Opbevar dem i køleskabet. De bør kunne holde sig i 1-2 uger på køl og endnu længere, hvis du putter dem i fryseren.

Kilde: Costume

Når råvarer eller middagsrester skal trylles om til en ny ret, råder Birte Brorson til at følge sine smagsløg, for selv usikre kokke ved som regel, hvad de bedst kan lide.

Er man vild med karry, så giv wokretten karry, så er chancen, for at den smager dig, større, lyder det fra Birte Brorson.

Kilde: Birte Brorson.

Powered by Labrador CMS