Sådan får du det af Pfizer-vaccinen

Pfizer-vaccinen mod Covid-19 ser ud til at virke. Tre frivillige, der har prøvet vaccinen, fortæller, hvad det var for en oplevelse.

Mandag annoncerede Pfizer, at resultatet af deres Covid-19-vaccine så lovende ud. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Mandag annoncerede Pfizer, at resultatet af deres Covid-19-vaccine så lovende ud. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Udgivet Opdateret

Mandag kom det på verdensplan frem, at medicinalvirksomheden Pfizer er tæt på at have en effektiv vaccine mod Covid-19 klar til godkendelse i løbet af den tredje uge i november. Vaccinen er lavet i samarbejde med det tyske medicinalfirma Biontech.

Ifølge resultater af deres eget fase tre-studie, ser vaccinen ud til at have en effekt i mere end ni ud af ti tilfælde.

Men hvad sker der egentlig, når man får vaccine-injektionen? Det kan tre personer, der deltog i studiet fortælle om. Det skriver Daily Mail.

Hovedpine, feber og smerter

Verden har, siden Covid-19-pandemien brød ud, hungret efter en vaccine. Det har længe set sort ud, selv om flere aktører har præsenteret, at de havde gang i noget, der så ud til at virke.

Mandag blev verden bekendt med vaccinekandidaten, som Pfizer og Biontech står bag. Den er allerede blevet testet på mennesker, og resultaterne ser meget lovende ud.

Der er dog indtil videre kun sluppet meget lidt ud omkring, hvordan man får det, når man bliver vaccineret.

Én af dem, der har prøvet vaccinen, er 45-årige Carrie fra Missouri. Hun fik sin første injektion i september og den anden i oktober.

Hun fortæller, at hun oplevede at få hovedpine, feber og smerter i hele kroppen efter den første omgang. Ved anden omgang blev symptomerne værre. Hun sammenligner det med, når man bliver vaccineret for influenza.

Carrie meldte sig frivilligt til at deltage i studiet, fordi hun anså det som værende sin borgerlige pligt.

– Tanken om, at vi kan gøre noget for at ende menneskers lidelse, for at der ikke er flere, der mister familiemedlemmer, at vi kan slippe af med det og vende tilbage til vores normale liv. Det er det, der driver mig, siger Carrie, der ikke har ønsket at oplyse sit efternavn til det britiske medie.

Som tømmermænd

Den 44-årige Glen Geshields fra Texas er også én af dem, der har prøvet vaccinen. Han mener, at han blev en del af studiet, fordi han ved en test viste tegn på at have dannet antistof.

Han forklarer, at for ham virkede det mest som en hård omgang tømmermænd.

Da han ligesom de andre frivillige – og verdens øvrige befolkning – mandag modtog nyheden om, at Pfizer-vaccinen så ud til at fungere, blev han stolt og glad. Han sammenligner det lidt med, hvad hans morfar oplevede, da han under Anden Verdenskrig kunne gå fra dør til dør og annoncere, at krigen var ovre.

Studiet som Glenn Geshields og Carrie har deltaget i, er foregået sådan, at omtrent halvdelen af testpersonerne har fået vaccinen, mens den anden halvdel har fået et placebo-produkt.

42-årige Bryan fra Georgia var også frivillig, men han mener, at han tilhører den gruppe, der modtog placebo-produktet, for da han fik de to indsprøjtninger, skete der ikke umiddelbart noget.

Siden hen er han også blevet smittet med Covid-19, da hans datter først blev syg. De er begge raskmeldt nu.

Bryan er ligesom de øvrige deltagere stolt af at have medvirket og håber, at det nu kan få lov at bære frugt verden over.

Det siges om vaccinen

Mandag oplyste Pfizer i en pressemeddelelse, at de ved deres seneste studie kunne påvise et meget effektfuldt resultat.

Vaccinen så ud til at have en effekt i mere end ni ud af ti tilfælde. Det vil sige, at den forhindrede mere end 90 procent af smittetilfældene i Pfizers forsøg. Hvis alt går som planlagt med de øvrige analyser af fase tre-studiet, så vil Pfizer søge om en nødgodkendelse i Amerika.

Siden har Verdenssundhedsorganisationen WHO reageret på nyheden. De har set på de foreløbige analyser fase tre-studiet, som de også anser som meget positive.

– På vaccineområdet, særligt med nyhederne i dag, er vi på kanten af at være klar til at fordele vacciner til befolkningsgrupper i høj risiko i slutningen af første kvartal eller begyndelsen af andet kvartal, sagde Bruce Aylward, der er leder af den globale indsats for at finde en vaccine og behandling mod coronasygdommen ved WHO, mandag.

– Der er stadig meget arbejde forude, og dette er kun foreløbige resultater. Men det er meget positive resultater, der er kommet i dag, som forhåbentlig er meget lovende for hele verden, tilføjede han.

Bruce Aylward meddelte, at det kunne tyde på, vaccinen kan være klar til at blive sendt på markedet fra marts 2021 til de mest sårbare og udsatte.

Herhjemme har Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, kommenteret på resultaterne, som han vurderer som værende flotte. Han peger på en række ubekendte.

– For eksempel hvor lang tid vaccinen virker. Om man kan blive smittet senere. Er der forskel i effekten afhængige af køn, alder og etnicitet? Så de data venter jeg spændt på, sagde han til Jyllands-Posten.

Ifølge Biontech, der står bag vaccinen i samarbejde med Pfizer, så håbes det, at effekten af vaccinen vil vare et år, men de kan endnu ikke love det.

Powered by Labrador CMS