Sådan forbereder du køleskabet til en travl uge

Få sund hjemmelavet mad på bordet, selv når der egentlig ikke er timer nok i døgnet til at lave den.

Udgivet Opdateret

Om man koger 200 eller 500 gram pasta gør ikke den store forskel. Hverken i forhold til tidsforbrug eller opvask.

Derfor kan det være en stor hjælp i en travl hverdag, hvis man tænker et par dage frem og sørger for at tilberede flere måltider, når nu man har gryden i kog eller gulerodsskrælleren i hånden.

– Det er noget, kokke altid har gjort, for ellers er det ikke muligt at køre service for gæster om aftenen, fortæller tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

Hun bemærker, at det også er noget, vores bedstemødre har gjort. For det er nødvendigt at have kogte kartofler i køleskabet og syltede sager på hylderne, når alle dagens måltider skal hjemmelaves.

– Det er bare noget, vi har glemt, tilføjer hun.

Rester kan være guld værd

Louisa Lorang peger først og fremmest på rester som en form for madforberedelse til kommende dage.

Hun arbejder helt bevidst med at lave mere, end hun skal bruge den pågældende dag, for så giver hun sig selv en hestesko til kommende måltider.

– Hvis man skal bruge fire gulerødder i dag, så skræller man hele posen. Så kan man lave gulerodssalat i morgen. Det kan godt være, det lige tager fem minutter ekstra nu, men det tager endnu længere tid at rydde op to gange, forklarer Louisa Lorang.

Kokken og kogebogsforfatteren fortæller, at hun heller aldrig koger bælgfrugter til en enkelt dag. For det kræver den samme indsats at koge hele posen.

Og så kan man gemme resten i køleskabet til de kommende dage, eller de kan fryses ned.

– Det gælder også tomatsovs, som også kan fryses ned, hvis man ikke skal bruge det med det samme. Og det passer til så mange ting, siger Louisa Lorang.

Køb gode bøtter

Hendes næste tip er, at man køber nogle ordentlige bøtter, som kan stables i køleskabet. Det giver et hurtigt overblik over, hvad man har.

– Det er også enormt tilfredsstillende, når man stabler sine klargjorte bøtter i køleskabet, bemærker hun.

Preben Vestergaard er underviser på Institut for Ernæring og Jordemoderkundskab på Københavns Professionshøjskole.

Køb varer med god holdbarhed

Han anbefaler, at man går efter fødevarer med god holdbarhed, når man forbereder sit køleskab til en travl uge. Eksempelvis kartofler og grove grøntsager som kål, rodfrugter og porre.

– Ris og bælgfrugter kan også være fornuftige at have med i sin madplan, det er noget, der holder sig, og som er billigt, mættende og velsmagende, siger Preben Vestergaard.

Han lægger vægt på, at man tilbereder sin mad ordentligt, og at man køler den ned hurtigst muligt, så man kan minimere bakterievæksten.

– Normalt siger man, at en tilberedt ret kan holde sig i tre dage ved fem grader. Fisk kan dog ikke holde sig mere end et par dage, og det samme gælder retter med æg, fortæller Preben Vestergaard.

Det kan desuden også være en god idé at sætte sig ind i, hvilke fødevarer det rent faktisk er nødvendigt at putte i køleskabet, så man ikke unødigt mister plads.

I galleriet ovenfor kan du se eksempler på fødevarer, der for eksempel slet ikke behøver at komme i køleskabet, selvom man måske skulle tro det.

Powered by Labrador CMS