Sådan forebygger du jetlag – videnskabeligt set

Sommerferien er lige om hjørnet, og måske venter en lang flyrejse. Her er seks tips til, hvordan du på den rejse, undgår jetlag.

Udgivet Opdateret

Snart står sommerferien for døren, og det betyder, at mange danskere bevæger sig udenfor den danske grænse.

Flere har nok oplevet problemer med at sove de anbefalede otte timer om natten, når ferietiden er over os, særligt hvis de er ankommet til ferien efter en længere tur i fly. En flyvetur, der krydser tidszoner, forårsager for det meste jetlag.

Men der findes faktisk flere måder at forebygge jetlag på, som er videnskabeligt bevist, skriver Time. Dem kan du se i galleriet ovenfor.

Døgnrytme

Jetlag sker, når de hjerneceller, der regulerer vores døgnrytme, kommer ud af takt med den tidszone, som man befinder sig i. Når man er ramt af jetlag beder din krop dig om at spise, sove og at være vågen på tidspunkter af døgnet, hvor kroppen ikke er vant til det.

Jetlag kan for det meste medføre problemer med at sove, dårlig fordøjelse, træthed om dagen, svækket immunforsvar og nedsætte ydeevnen. Jetlag bliver værre, jo flere tidszoner, der krydses.

Risiko for sygdom

Selv om det måske ikke syner som et stort problem for dem, der kun få gange flyver. Så viser videnskaben, at de der ofte flyver kan opleve længerevarende effekter.

Der er højere risiko for at få type 2 diabetes, hjertesygdommen Kardiovaskulær sygdom og endda kræft.

Powered by Labrador CMS